Várja a felvételizőket a szegedi Szent Imre Szakkollégium

Hazai – 2016. július 27., szerda | 10:54

Felvételt hirdet a szegedi Szent Imre Szakkollégium a 2016/2017-es tanévre. Augusztus 2-ig elsősorban azon aktív, közösséghez tartozó katolikus fiatalok jelentkezését várják, akik egy szegedi felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatói vagy szeptembertől azok lesznek.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az intézmény természetesen nyitott a testvéregyházak fiataljai felé is. A Kárpát-medence minden pontjáról és azon túlról is várják a kollégium szellemiségét sajátjuknak érző, a városban tanuló diákok jelentkezését.

A jelentkezést augusztus 2-ig, keddig (elsőbbségi levélben és e-mailben) lehet eljuttatni a következő címre: Szent Imre Szakkollégium, 6724 Szeged, Londoni körút 13., illetve: szikkfelveteli@gmail.com. A jelentkezéssel és a felvételivel kapcsolatban bővebb tájékoztatás a szakkollégium honlapján, a www.szikk.hu oldalon olvasható.

* * *

A Szent Imre Szakkollégium bemutatkozása

A Szent Imre Szakkollégium célja katolikus értelmiség nevelése, mely saját szakterületén magas színvonalon, hitelesen és elkötelezetten tudja képviselni és továbbadni hitét. A kollégium hallgatói öntevékenységre épülő katolikus közösségi életforma kereteinek kialakításával és szakmai kurzusok szervezésével kívánja elősegíteni a lelki és tanulmányi célok megvalósítását.

A kollégiumban 2, 3 és 4 fős szobák, kápolna, számítógépterem, internet-hozzáférés (kábel és wifi), belső udvar, tornaterem, konditerem, teljesen felszerelt konyha étkezővel, könyvtár, multimédiás társalgó helyiség (pianínóval) és tanuló helyiségek állnak rendelkezésre.

Lelki élet

Mind a kollégium, mind a kollégisták igénye a hitben való folyamatos és egyre teljesebb elmélyülésre való törekvés. Ennek érdekében félévente lelkigyakorlaton, évente egyházi gyakorlaton, havonta csendes estén, taizéi imaórán, valamint a kollégiumban heti rendszerességgel tartott szentmiséken és esti imákon vehetnek részt a diákok. A kollégium kápolnája jelenti a kollégisták számára azt a helyet, ahová bármikor elvonulhatnak, ha csendre vágynak, zsolozsmázni, imádkozni, énekelni szeretnének akár egyedül, akár másokkal közösen.

A kollégium feltételezi a szűkebb körökben való tevékeny részvételt, ezért fontos, hogy Szeged ifjúsági közösségeinek valamelyikében mindenki megtalálja a helyét.

Tanulmányi programok

A lelki életben való elmélyülés és a közösségformálás mellett a szakkollégium életének harmadik alappillére a minél igényesebb szellemi tevékenység. Havonta egyszer neves előadók tartanak tudományos ismeretterjesztő előadást a kollégiumban. Az előadássorozat mellett szakmai kurzusok (műhelyek) közül válogathatnak a kollégisták. Ezek témája az itt lakó hallgatók kutatási területétől, személyes érdeklődésétől és a felmerült igényektől függően igen sokszínű. Vannak többek között társadalomtudományi, grafológia, pszichológia, biológia, színjátszó, újságírás, informatika, karrier, tánc, tudatos életvezetés, teológia, nyelvi műhelyek. A kurzusok célja a minőségi színvonalú, intenzív közös alkotótevékenység. A munkát felsőoktatásban dolgozó, szakmailag megbízható oktatók irányítják.

Ezenkívül a szakkollégium diákjai saját kutatásaikról, TDK-munkáikról, külföldi tanulmányútjaikról tartanak előadásokat, valamint vezetésük alatt öntevékeny csoportok, önképző körök működnek, például filmklubok, közéleti teaház, irodalmi kör, kollégiumi újság szerkesztősége, kézműves kör, idegen nyelvű társalgási körök (német, olasz, angol), énekkar, táncórák, sportcsapatok (SZIKK FC foci- és SZIKK KC kosárlabdacsapat), stb.

Közösségi, kulturális és szabadidős programok

A kollégium programjainak, rendezvényeinek többsége nyitott: bárki érdeklődő részt vehet rajtuk. Ilyen a már hagyományossá vált, a szegedi keresztény egyetemi szakkollégiumokkal közösen szervezett Zenei Est és bál ősszel, illetve tavasszal a Coollégiumok Éjszakája elnevezésű rendezvény. De ilyenek még a tanévnyitó szentmise, farsangi- és szilveszteri mulatságok, filmklubok, stb.

A ház ünnepeit családias légkörben, ünnepi műsor és közös vacsora keretében töltik együtt az itt lakók és dolgozók. Ilyen ünnepek: a kollégium nyitó hétvégéje, a Szent Imre-nap, a kollégiumi karácsony, a végzős kollégisták ballagása.

A szabadidő eltöltésére színes skálájú lehetőséglista tárul a kollégisták elé: a kollégium udvarán felépített tornateremben sportprogramok (foci, kosárlabda, röplabda, aerobic, ping-pong), konditerem, tánctanfolyamok fogadják az érdeklődőket. Az itt lakó diákok többször szerveznek tematikus bulikat, egyéb zenés mulatságokat, kirándulásokat maguk és mások örömére.

Szeretettel várják érdeklődésedet, jelentkezésedet a kollégiumba!


Forrás és fotó: Szent Imre Szakkollégium

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria