Interjú Dario Edoardo Viganò prelátussal, az új kommunikációs dikasztérium vezetőjével

Ferenc pápa – 2016. szeptember 27., kedd | 10:55

Ferenc pápa pénteken a VI. Pál teremben találkozott az Olasz Újságíró Szövetség tagjaival. A Vatikáni Rádió olasz adása ez alkalomból interjút készített Dario Edoardo Viganò prelátussal, az új kommunikációs dikasztérium vezetőjével a Ferenc pápával folytatott megbeszéléseiről.

Az újságírókkal való találkozót követően Ferenc pápa kihallgatáson fogadta az új kommunikációs dikasztérium vezetőit, Dario Edoardo Viganò prefektust és Lucio Adrián Ruíz atyát, az intézmény titkárát. A találkozó során a pápa átnyújtotta nekik a Kommunikációs Titkárság új statútumát, melyet csütörtökön tettek közzé, és ami október elsejével lép életbe.

Ferenc pápa közel egy éve hozott döntése nyomán született meg a Vatikán Kommunikációs Titkársága, mely közös vezetés alatt fogja össze a kilenc különféle szentszéki kommunikációs intézményt, többek között a Vatikáni Rádiót, a Vatikáni Televíziós Központot, a L’Osservatore Romano napilapot, a Vatikáni Könyvkiadót, a Szentszéki Sajtóközpontot és a vatikáni Honlapszerkesztő Bizottságot.

A Vatikáni Rádió olasz adása a Kommunikációs Titkárság statútumának átadása kapcsán interjút készített Viganò prelátussal a Ferenc pápával folytatott megbeszéléseiről:

– A találkozás nagyon szívélyes légkörben zajlott. Jelen volt a dikasztérium titkára, a főigazgatóság igazgatói, vagyis a teológiai-lelkipásztori és a műszaki igazgatók, valamint a sajtóközpont vezetője. A pápa személyesen akarta átnyújtani a statútumot, az új szabályzatot, melyet hónapok alatt készített elő egy vegyesbizottság, és amit különleges gonddal elemzett a Törvényszövegek Pápai Tanácsa, és mindenekelőtt az Államtitkárság. Tehát egy nagyon szívélyes találkozó volt a Szentatyával, aki azt kérte, hogy határozottan haladjunk előre az új forgatókönyv számára hozott végleges döntésekkel, ami pontosan a digitális megjelenés forgatókönyve.

– Mit jelent a szabályzat jóváhagyása ebben az eljárásban, mely egy előttünk álló hároméves időszakot jelent?

– Mondjuk, hogy a munka már elkezdődött azon terv jegyében, melyet jóváhagyott a kilenctagú Bíborosi Tanács és aztán maga a pápa is. Tehát alapvetően a szabályzat – túl a hónapok óta várt megfogalmazáson, mely nagyon sok jelentős formai szempontot meghatároz – valójában szentesíti a már korábban bemutatott és jóváhagyott tervet. Persze a szabályzat megszületése jogi szempontból nagyon fontos. Biztos, nevezzük így, van egy jogi apasága jelenleg, mely lehetővé teszi megvalósítani mindazon lépéseket, melyek fontosak a dikasztérium számára, amely sokféle egység egy testbe foglalásából születik meg, és ami megfogalmazza a működési eljárásokat, valamint egy egységes szervezeti felépítést.

– Meglepő módon némely részében a szabályzat „nyitott”, mivel kész arra, hogy a kommunikációra annak változásaival együtt tekintsen, melyek dinamikusak és gyorsak, amint az utóbbi időben láttuk éppen a digitális forradalom betörésével. Mit jelent ez?

– Egy olyan eszköz előkészítését jelenti, mely képes befogadni azt, amit majd kifejlesztenek. Gondoljuk csak meg, hogy a távírótól napjainkig alig több mint 150 év telt el, és közben egy hatalmas, egyre nagyobb mértékben növekvő műszaki fejlődés zajlott. Tehát nagyon fontos, hogy legyen jogi eszközünk, mely megengedi, hogy a következő öt-tíz évben kövessük mindazt, ami megjelenik majd a média világában.

– Ferenc pápa az Olasz Újságíró Szövetséghez intézett beszédében – éppen a szabályzat jóváhagyásának napján – azt emelte ki, hogy a Kommunikációs Titkárságnak sajátos jellege a „szolgálat”.

– Azt hiszem, ez egy kicsit a hivatásunk: egyfelől az egyházon belüli hivatást, másfelől pedig az újságíróknak nyújtott segítséget jelenti, hogy az egyházról szóljanak, mely Ferenc pápa szavaival élve nemcsak egy szociológiai egység. Nem használhatunk politikai fogalmakat, hogy leírjuk az egyházat, hanem szükség van spirituális hermeneutikára, vagyis olyan módozatra, amely mindenekelőtt lelki megközelítéssel tekint az egyházban történt eseményekre. Az egyház férfiak és nők közössége, akik Jézus tanítványai, és akik a tevékenységükkel mindennek új értelmet akarnak adni Krisztusban. Tehát vagy elsajátítjuk ezt a spirituális egyházra tekintést, vagy pedig gyakran születnek ürügyként szolgáló ideológiai elhajlások. A Kommunikációs Titkárság tehát, ahogy a pápa mondta, egy információs vonatkozási pont a világ számára, főként a Vatikán-szakértőknek, hogy mind jobban tájékoztathassák az egész világot a Szentatya tanításáról és tevékenységéről.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: ANSA

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria