Véget ér a csíksomlyói jubileumi Mária-év

Külhoni – 2015. augusztus 27., csütörtök | 16:31

A csíksomlyói kegyszobor elkészültének 500. évfordulója alkalmából meghirdetett, egy éven át teljes búcsúval járó jubileumi Mária-év befejezését liturgikus és kulturális eseményekkel ünnepli a csíksomlyói kegytemplom – tájékoztat Borsodi L. László ferences sajtóreferens.

A jubileumi Mária-év zárása alkalmából a következő eseményekre kerül sor:

Szeptember 8-án, Szűz Mária születésének ünnepén, Kisboldogasszony napján reggel 8-kor, délelőtt fél 11-kor és este 7 órakor tartanak szentmisét a csíksomlyói kegytemplomban.

Szeptember 12-én van Mária neve napja, amely egyben az őszi búcsú a Csíksomlyói Szűzanya szentélyében. A szentmisék reggel 8-kor, délelőtt fél 11-kor és este 7 órakor kezdődnek. A fél 11-es ünnepi szentmisét bemutatja, és szentbeszédet mond Tamás József segédpüspök.

Szeptember 13-án a szentmiséket szintén ünnepi rendben mutatják be: reggel 8-kor, délelőtt fél 11-kor és este 7 órakor. A fél 11-kor kezdődő szentmise a csíksomlyói jubileumi Mária-év liturgikus záróeseménye. Az ünnepi búcsús szertartást vezeti, és szentbeszédet mond Jakubinyi György érsek, a Gyulafehérvári Főegyházmegye főpásztora. Mindazok, akik nem tudnak elzarándokolni a kegyhelyre, a fél 11-es szentmisébe bekapcsolódhatnak a csíksomlyói kegytemplom és kolostor honlapján követhető élő közvetítés révén vagy az erdélyi Mária Rádió hullámhosszán.

A jubileum alkalmából A csíksomlyói Mária-szobor 500 éve − Mária-tisztelet Erdélyben címmel július 30-án nyílt emlékkiállítás a Csíki Székely Múzeumban szeptember 20-ig még megtekinthető (hétfő kivételével) naponta 9–18 óra között (Csíkszereda, Vár tér 2.).

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria