Véget ért Ferenc pápa és a Római Kúria lelkigyakorlata

Ferenc pápa – 2018. február 24., szombat | 19:00

Február 23-án, pénteken délelőtt az aricciai Isteni Mester lelkigyakorlatos házban a tíz órakor tartott utolsó elmélkedéssel Josè Tolentino Mendonça portugál atya befejezte a szomjúságról tartott lelkigyakorlatos elmélkedéssorozatát.

Az utolsó meditáció végén Ferenc pápa a következő szavakkal fordult a lelkigyakorlatos mesterhez:

„Kedves atya, hálásan köszönöm mindenki nevében ezeket az elmélkedéseket, amelyekkel kísért bennünket ezekben a napokban. Mindez ma tovább folytatódik a Kongó, Dél-Szudán és Szíria érdekében meghirdetett böjti- és imanappal.

Köszönjük, atya, hogy beszélt nekünk az Egyházról, hogy hallatta az Egyháznak, ennek a kis nyájnak a hangját, és köszönjük, hogy óva intett bennünket attól, hogy bürokratikus világiasságunkkal lekicsinyítsük azt.

Köszönjük, hogy emlékeztetett bennünket arra, hogy az Egyház nem kalitka a Szentlélek számára, hogy a Szentlélek ki is repül és kint is dolgozik. Az idézeteivel megláttatta velünk, hogy a Szentlélek miként dolgozik a nemhívőkben, a „pogányokban” és más felekezetek hívőiben. Isten Szentlelke egyetemes, ő mindenkié. Ma is vannak Kornéliusz századosok és Péter börtönőrei, akik keresik bensőjük hangját és meg tudják különböztetni azt, amit hallanak.

Köszönjük ezt a hívást, hogy nyissuk meg magunkat félelem és merevség nélkül, fogékonyan a Szentlélekre, hogy ne mumifikálódjunk a struktúráinkban, melyek bezárnak bennünket. Köszönöm atya, és kérem, hogy továbbra is imádkozzon értünk. Ahogy az elöljáró anya mondta a nővéreknek: Emberek vagyunk. Bűnösök, mindnyájan. Köszönöm atya, az Úr áldja meg Önt.”

A kápolnában tartott hálaadás után Ferenc pápa a Római Kúria bíborosaival és püspökeivel együtt délelőtt fél tizenkettőkor visszatért a Vatikánba.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria