Véget ért a IV. Máramarosszigeti Szent István Napok

Külhoni – 2017. augusztus 22., kedd | 15:40

Szentmisével és vásárral zárult a IV. Máramarosszigeti Szent István Napok rendezvénysorozat. A kulturális és vallási programsorozat keretében koncerteket, könyvbemutatót, festménykiállítást, helytörténeti túrát, valamint gyermekfoglalkozásokat szerveztek.

A záró szentmisén Linzenbold Szabolcs, a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye újmisése a keresztény hit és az identitás, a Szent István-i örökség megőrzésének fontosságáról beszélt. Szentbeszédét az idei Szent István Napok jelmondatával indította: „Mindig magunkért, soha mások ellen!”

Azt hiszem találóbb jelmondatot nem is választhattunk volna ehhez az ünnepségsorozathoz, hiszen ez az öt szó nagyon szépen megfogalmazza vágyunkat, törekvésünket és célunkat, amely hagyományaink, magyar nyelvünk, kultúránk, hitünk és őseink emlékének megőrzésére irányul – emelte ki Linzenbold Szabolcs.

Az újmisés Szent István Intelmeiből is idézett: „Tartsd meg intelmemet, ne tágíts tőle! Őrizd meg, hiszen ez a te életed!”, és hozzátette: A figyelmeztetés nekünk is szól – Ne add fel saját identitásod, ne add fel őseid hagyományát és nyelvét, ne add fel szülőföldedet! Őrizd meg, hiszen ez a te életed! Ha mindezekről lemondunk, ha nem azt éljük, amik vagyunk, akik vagyunk, mi magyarok, akkor nem a saját életünket éljük! Ha nem vagyunk képesek vállalni és továbbadni, amit mi is az őseinktől kaptunk, akkor nem a saját életünket éljük. Akkor az az élet csak egy kényszerélet, amelyben hagyjuk elveszni iskoláinkat, jogainkat és gyermekeink jövőjét!

Linzenbold Szabolcs szerint a választott mottó arra emlékeztet, hogy a nyelvi és kulturális különbségek nem elválasztanak, hanem gazdagítanak, saját értékeink megőrzése azért is kötelez minket, mert másokat is gazdagabbá tehetünk általuk.

Reszler Mihály máramarosi főesperes a szentmise végén megköszönte mindenkinek, aki hozzájárult a Szent István Napok sikeréhez, ugyanakkor a résztvevőknek is köszönetét fejezte ki, akik megértették ezeknek a napoknak az üzenetét.

Ezek a programok értünk vannak, hogy közösségi mivoltunkat újra fölfedezve képesek legyünk megmaradni itt, a szórványban annak, aminek lennünk kell: István népének, amely nem szégyelli, hogy magyarul beszél, gondolkodik, érez és cselekszik – zárta gondolatait a főesperes.

A Máramarosszigeti Szent István Napok rendezvénysorozatot a magyar kormány és a Bethlen Gábor Alap támogatta.

Forrás: Máramarosi Hírmondó

Fotó: Cziple Hanna

Magyar Kurír