Velünk az Isten! – Kisboldogasszonyt ünnepelték Segesden

Hazai – 2020. szeptember 8., kedd | 16:26

Szeptember 6-án, vasárnap Kisboldogasszony-napi búcsút ünnepeltek a segesdi Fájdalmas Szűzanya-kegykápolnánál.

Az ünnep délelőttjén rózsafüzér-ájtatosságot végeztek a Somogy megyei kegyhelyen összegyűlt hívek, zarándokok. Ezt követően Varga László kaposvári megyéspüspök búcsúi szentmisét mutatott be, melyet a hit növekedéséért ajánlott fel.

„Amit az Úr a Próféta által mondott, beteljesedett. A prófécia így szólt: »Velünk az Isten!« El merjük-e hinni, vagy csak akkor, amikor jól mennek a dolgaink? El merjük-e hinni, hogy olyan Istenünk van, aki soha nem hagyott el bennünket? Merünk-e hinni Isten minden képzeletet felülmúló szeretetében, s ennek a szeretetnek a jelenlétében?” – tette fel a kérdést a főpásztor prédikációjában. Kiemelte: A gonosz mindig azt kérdőjelezi meg először, hogy tényleg szeret-e az Isten. S ha ez a kérdés belopakodik szívünkbe, akkor gyanúba fogjuk Isten szeretetét. Ha szeretne, akkor… – s mindenki tudja sorolni a tételeket.

A gyanú mindig a szeretet krízise. Nem merünk hinni Isten irántunk való feltétel nélküli, ingyenes, visszavonhatatlan szeretetében.

Ő ezt kínálja fel mindannyiunk számára sziklaalapként az életünkben. Ez az a pont, amely soha nem ingott meg Isten részéről; soha nem hagyott el bennünket, nem távolodott el tőlünk – mondta Varga László püspök. – Amikor úgy éreztük, hogy Isten elhagyott, akkor csak mi mentünk távolabb, mi változtattunk a helyzetünkön, mert nem mertünk hinni. Annak hittünk, amit átéltünk, tapasztaltunk, gondoltunk vagy mások mondtak.

Merünk-e hinni egy olyan Istenben, aki velünk van mindig, mindennap; aki kijelentette, hogy nélküle semmit sem tehetünk, s velünk van a világ végéig?

Kijelentette, s megtartotta ezt. Akik mernek hinni Isten irántunk való szeretetében,  jelenlétében, azok a bajok közepette is hálásak, mert nem az érzéseikből, tapasztalataikból indulnak ki, hanem a hitükből. A hitem azt mondja, hogy Isten mindig szeret. A hitem azt mondja, hogy Isten mindig velem van.

A krízis akkor következik be kinek-kinek az életében, amikor a tudását, tapasztalatát, érzéseit fölébe helyezi Isten szavának. Mikor a gonosznak ezt sikerül elindítania, akkor életünk sziklaalapja bizonytalanná válik.

Elkezdünk kapkodni, mindent bebiztosítani, ránk tör a félelem, a kétség és a kétségbeesés. Pedig Isten nem változtatott semmit szeretetén,

melyet nem ingat meg a bűnünk – hangzott el Kisboldogasszony napján Segesden.

A Szűzanya arra hív, hogy legyünk követői a hit zarándokútján. Legyünk rendíthetetlenül bátrak a hitben, hogy minden körülmények között Isten szavának fényében tekintsünk az életünkre.

A hit bizonyosságával válaszoljuk Isten szeretetére, hogy mi is vele akarunk lenni. Bármi történik, csak vele akarjuk átélni, csak vele együtt akarjuk végigjárni, s akkor miénk lesz a tapasztalat: Istennel minden lehetséges. „Boldogok, akik hisznek mindabban, amit az Úr mondott nekik!” – hangsúlyozta a főpásztor.

A Kisboldogasszony-napi búcsúi szentmise végén szentségi körmenetet tartottak.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria