Véradást szervez a debreceni görögkatolikus parókia

Hazai – 2018. január 30., kedd | 9:00

Február 4-én, vasárnap a 10 órakor kezdődő Szent Liturgia során szolgáltatják ki a betegek kenete szentségét a debreceni görögkatolikus főszékesegyházban. Ehhez kapcsolódva – hagyományteremtő szándékkal – véradást szervez a görögkatolikus parókia.

A véradással is szeretnék támogatni az idős, beteg testvéreket. Ezzel párhuzamosan a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat ételosztást tart a rászorulóknak.

A véradást a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének szakmai segítségével bonyolítják le. A parókai épületében, a Vígkedvű utca 2. szám alatt, a Szent Miklós teremben lehet majd így segíteni fél 10-től 12 óráig.

A véradást orvosi vizsgálat előzi meg, amelyen a vizsgálóorvos dönti el, hogy végül adhat-e vért a jelentkező.

Véradó lehet mindenki, aki egészségesnek érzi magát; elmúlt 18 éves, de még nincs 65 éves és testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot. Az adatfelvételhez lakcímkártya, a személyi igazolvány és a TAJ-szám feltétlenül szükséges (utóbbihoz jó a TAJ-kártya, a TAJ-számot tartalmazó irat, lelet, de a véradó általi bemondás is).

Naponta mintegy 1800 véradót kell toborozni Magyarországon ahhoz, hogy biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez. Egyetlen véradással három betegen lehet segíteni: a levett vérből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül. A véradás a véradó egészségét is szolgálja, hiszen a kötelező tesztek elvégzése után nemcsak a vércsoportját ismerheti meg, de a szűrővizsgálat kiterjed a HIV, a Hepatitisz-B, a Hepatitisz-C, a szifilisz kimutatására is. 

A betegek kenete szentségét azok a hívek kaphatják meg, akik betegség vagy öregség miatt veszélyben forognak. A szentség erőt ad a szenvedés elviseléséhez, egyesíti a beteget Krisztus szenvedésével önmaga és az Egyház javára. Hozzásegítheti a gyógyuláshoz, a bűnöket megbocsátja, ha a beteg nem tudott gyónni. A betegek kenete szentségében részesülhetnek mindazok, akik súlyos vagy tartós betegségben szenvednek; illetve egészségi állapotuk súlyosabbá válása ezt indokolja.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: Pexels.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria