Vergilius Aeneis című művének 1600 éves kéziratát digitalizálta a Vatikáni Könyvtár

Kultúra – 2016. július 17., vasárnap | 18:03

A „Vergilius Vaticanus” legrégebbi, 1600 éves kéziratát tette elérhetővé internetes felületén a Vatikáni Könyvtár. A Kr. u. 400 körül, három festő által illusztrált kézirat az Aeneis és a Georgica egyes részleteit tartalmazza.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A kézirat digitális változatának elkészítése a Vatikáni Könyvtár több éves digitalizálási projektjének része, amelynek keretében a könyvtár csaknem 80 ezer kéziratát „mentik át” digitális formátumba. Az 1451-ben alapított könyvtár többek között olyan alkotók és művészek rajzait és jegyzeteit is őrzi, mint például Michelangelo és Galilei.

A Vergilius Vaticanaként ismert, az Aeneis és a Georgica legkorábbi szövegemlékét tartalmazó kézirat a három, klasszikus irodalomból ránk maradt illusztrált kézirat egyike. 76 fennmaradó oldala 50 illusztrációt tartalmaz, amelyek közül néhány nagy mértékben károsodott. A kézirat kezdő oldalai teljesen elvesztek. Ha a kézirat Vergilius minden művét tartalmazná, ahogyan az feltételezhető volt, úgy eredetileg 440 lapon 280 illusztrációval kellene számolni.

A Vergilius-kézirat egyetlen szerzőnek és három festőnek az alkotása, amelyet az ókori Róma kalligrafikus írásmódja jellemez. Az aprólékosan megfestett illusztrációkat arannyal díszített szegély emeli ki a szövegből, és a modern technikának köszönhetően a képek legkisebb részletei, az egyes jelenetek szereplőinek nevei is felfedezhetőek a digitalizált változaton.

Látható például Aeneis háborúba való indulása, amikor felesége, Creusa megpróbálja őt visszatartani, vagy éppen Dido halála.

A Digita Vaticana elnevezésű, legalább 15 évet igénybe vevő projekt során a Vatikáni Könyvtár munkatársai a tokiói NTT DATA információs technológiai cég segítségét veszik igénybe. Olyan speciális nyomtatóval dolgoznak, amely megóvja az ősi, érzékeny kéziratokat a sérülésektől. A másolatot ultraviola-mentes sugarakkal készítik oly módon, hogy a kéziratok egyes lapjait kihajtás nélkül is szkennelni lehessen.

A Vergilius Vaticana fennmaradt, teljes változata ingyenesen elérhető a Vatikáni Könyvtár honlapján.

A videóban a Vatikáni Könyvtár munkatársa, Jean-Louis Brugués OP arról beszél, hogy a könyvtár legértékesebb kincsei azok a kéziratok, amelyek megőrzésére kötelezték el magukat. A digitalizálás célja azonban nemcsak a megőrzés, hanem a terjesztés, az elérhetővé tétel is egyben. 

Cesare Pasini, a könyvtár vezetője az NTT DATA információs technológiai céggel való közös útról beszél, arról a bizalomról, amellyel a tokiói szakemberek felé fordultak a kéziratok digitalizálásának folyamatában.

Akifumi Nakajo, a cég marketing menedzsere úgy nyilatkozik, hogy az NTT DATA közel fél évszázada szolgálja a társadalom fejlődését. Filozófiájuk, hogy az információs technológia segítségével létrehozott új értékek által egy harmonikus és gazdag társadalmat építsenek.

A Vatikáni Könyvtár kéziratainak digitális formában való megosztása a szélesebb olvasóközönséggel így új utakat nyit a kutatás és a kultúra számára, a jövő szolgálatában.

A videóban elhangzik, hogy a könyvtár nemcsak az egyház emlékezete, hanem az egész emberiségé. Éppen ezért a Vatikáni Könyvtárnak felelőssége van abban, hogy ezt az emlékezetet megossza.

Forrás: Hyperallergic.com; Digitavaticana.org

Fotó: Digi.vatlib.it

Magyar Kurír
(vb)

Kapcsolódó fotógaléria