Vietnam – Kenyeret és reményt adnak a szaléziak

Kitekintő – 2016. szeptember 18., vasárnap | 15:30

Vietnam fővárosában, Ho Si Minh-városban van egy különleges hely, ahol a fogyatékkal élő fiatalok is szakmát tanulhatnak: egy pékség, ahol a szaléziak jövőt akarnak adni a fiataloknak, akiknek eddig kevés esélyük volt, hogy valamire jussanak az életben.

Vietnam 90 milliós lakosságából 7,5 millió él valamilyen fogyatékkal, közülük mintegy 1,7 millió kiskorú. A fogyatékkal élők ilyen nagy száma a vietnami háború során bevetett vegyi fegyverek, mint például a hírhedt Agent Orange  következménye. A vietnami háború során bevetett Agent Orange nevű növényirtószer 400 ezer ember halálát okozta, 500 ezer gyermek pedig súlyos rendellenességekkel jött a világra. 

Francis van Hoi vietnami származású volt szalézi növendék felismerte, az a küldetése, hogy segítse hazája hátrányos helyzetű, szegény és fogyatékkal élő fiataljait. Miután 30 évig dolgozott Münchenben mint szakács és gasztronómiai szakember, visszatért Vietnamba, hogy megvalósítsa küldetését: több gyermekeket és fiatalokat segítő projektet kezdeményezett, 2014 óta pedig az első vendéglátóipari szakiskolát vezeti Ho Si Minh-városban. Nemrégiben a szaléziak és más szervezetek támogatásával sikerült megnyitnia egy tanpékséget is, ahol a fogyatékkal élő fiatalok egy újabb szakmát tanulhatnak, és így megnyílik előttük a jövőbe vezető út.

A szakács- és vendéglátóipari iskolában, ahol a veszélyeztetett fiatalok is tanulhatnak, a diákok kiváló képzést kapnak. Az utóbbi években számos négy- és ötcsillagos szálloda és étterem nyílt Ho Si Minh-városban, amelyek kétségbeesetten keresik a szakképzett munkaerőt. Sokan nem értik, miért tart a képzés három évig – magyarázza Francis van Hoi –, de el kell fogadniuk, hogy meg kell várni, amíg a fiatalok kitanulják a szakmát. Mi nemcsak főzni tanítjuk diákjainkat, hanem a képzés során előzékeny modorra, higiéniára, konfliktusmegoldó készségre is. A duális képzés itt is úgy zajlik, mint Németországban, ahol a gyakorlati készségek mellett elméleti tudnivalókat is elsajátítanak a fiatalok.

A Don Bosco Vendéglátóipari Szakiskolában fogyatékkal élő fiatalok is szakmát tanulhatnak, akik egyébként lehetőségek híján az utcán tengetnék életüket. Ily módon a kenyér a reményteli jövő jelképévé válhat a vietnami fiatalok számára.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria