Vigyél magaddal, ha fázol! – Sálak a rászorulóknak a váci főtéren

Hazai – 2017. január 6., péntek | 20:28

Vízkereszt napján délután több tucat sál került fákra, padtámlákra, korlátokra, kopogtatókra Vác főterén, miután igen sokan csatlakoztak az alsóvárosi plébánia Szent Anna karitászcsoportjának jótékonysági kezdeményezéséhez.

„Az interneten figyeltem fel erre a különös adományozási ötletre, és arra gondoltam, hogy nálunk is jó lenne megvalósítani” – mondta a váci akciót kezdeményező Baricz Anikó, a karitászcsoport tagja. Székely Sándor, a csoport vezetője hozzátette: folyamatosan gyűjtenek ruhaadományokat, ebből a készletükből is bőven jutott sál a főtérre, és lehetőségeik szerint egész télen rendszeresen pótolni szeretnék a gazdára találó darabokat.

Ugyanakkor célzottan az akciónapra is többen vittek nyakmelegítőket. Papp Éva a világhálón olvasta a csoport felhívását, és több sállal érkezett a váci főtérre. „Nagyon jó ötletnek tartom az adományozásnak ezt a formáját is, mert azon túl, hogy bárki kézzel fogható segítséget kaphat névtelenül, az akció egyúttal felhívja a figyelmet a szolidaritás fontosságára, arra, hogy ahogyan csak tudjuk, segítsük a rászorulókat” – mondta, miközben felhurkolta egy padra a magával hozott, kifejezetten erre az alkalomra vásárolt darabokat.


A kezdeményezést ugyancsak felkaroló Váci Család- és Gyermekjóléti Központ igazgatója, Pető Csilla is úgy véli, hogy a fiatalos sáladományozó akció elsősorban a felebaráti érzékenység élesztgetéséről szól. „Persze az is fontos, hogy így olyan rászorulóknak is meglepetést szerezhetünk, segítséget nyújthatunk, akik a világért sem keresnének fel semmilyen segítő szervezetet, bármennyire is szükségük lenne különböző dolgokra. Így viszont nem kell kérniük. Csak egyszerűen leakaszthatnak egy-egy sálat, amelyet mások jó szívvel felkínáltak.”

„Vigyél magaddal, ha fázol!” – a sáladományozó kezdeményezés az USA-ból, az Indiana állambeli Seymourból indult, egyházi kezdeményezésre, helyi iskoláscsoportok részvételével, és azóta már világszerte, így Magyarországon is számos helyszínen átvették az ötletet.

Fotó: Ribáry Zoltán

Ribáry Zoltán/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria