Világ Igaza kitüntetést kaptak papok és nővérek

Kitekintő – 2014. június 19., csütörtök | 19:00

Két szerzetes nővér és három pap kapta meg a Jad Vasem Intézet által alapított Világ Igaza elismerést. A kutatások jelenlegi állása szerint több mint ezer pap vett részt a zsidók mentésében Lengyelországban.

A Jad Vasem a holokauszt áldozatainak és hőseinek izraeli emlékét ápoló intézete 1956 óta tiszteli meg azokat a nem zsidó embereket, köztük magyarokat, bajorokat, lengyeleket és olaszokat, akik életük kockáztatásával mentettek zsidókat a vészkorszak alatt. Ez a nem zsidóknak adható egyik legmagasabb izraeli állami kitüntetés. 2014. január 1-jéig összesen 25 271 kitüntetést ítéltek oda.

Az ünnepélyes ceremóniát június 11-én tartották a lengyel püspöki konferencia székházában.

Az elismerést megkapta Fr. Jan Raczkowski, a Varsóban jól ismert lelkipásztor. Szolgálatát vikáriusként végezte Otvock városában, a Páli Szent Vince plébánián. 1941-ben a II. világháborúban a Szare Szeregi fedőnév alatt működő lengyel cserkészek parancsnoka lett, mely a lengyel Honi Hadsereg (Armia Krajowa) legedzettebb egysége volt. Jan Raczkowski számos zsidó családot megmentett. Segélycsoportot hozott létre, melybe több papot, nővért és otvocki családot is bevont. Arról, hogy hány embert mentett meg ez a csoport, még nincsenek pontos adatok.

Az elismerést megkapta további kép pap: Fr. Mikołaj Ferenc és Fr. Antoni Kania. Őket a megmentett Turzyńska-Trauenstein „a mi papjainkként” emlegeti. Berta Turzyńska, a megmentett Leon felesége, férje 2011-ben bekövetkezett halála után határozta el, hogy köszönetet mond férje megmentőinek, ezért kérte, hogy ismerjék el őket „Igazakként”.

Az elismeréssel jutalmazott nővérek – Serafia Rosolińska és Kornelia Jankowska – Suchedniów városában a Jézus Szent Nevéről elnevezett kongregáció tagjaiként vettek részt az üldözöttek mentésében. Közösségükben több gyermek talált otthonra.

Karen Kirsten, egy egykor megmentett gyermek lánya New Yorkból érkezett a ceremóniára. Blogjában így emlékezett meg az eseményről: „Ha nem lettek volna ezek a jámbor lelkek, akikben megvolt a bátorság, hogy ellenálljanak, ma nem írnám ezt a blogot.”

 

Magyar Kurír