Vincent Nichols bíboros együttérzését fejezte ki Fülöp herceg halála miatt

Kitekintő – 2021. április 9., péntek | 17:19

Vincent Nichols bíboros, westminsteri érsek, az Angliai és Walesi Katolikus Püspöki Konferencia elnöke részvétét fejezte ki Fülöp edinburgh-i herceg halála miatt. II. Erzsébet angol királynő férje április 9-én, 99 éves korában hunyt el.

Fülöp herceg az elmúlt hónapokban hosszabb kórházi tartózkodásra kényszerült szívproblémái miatt; március 16-án térhetett haza otthonába, a windsori kastélyba, ahol április 9-én reggel hunyt el. Június 10-én töltötte volna be 100. életévét; 73 éve voltak házasok a most 94 esztendős II. Erzsébettel.

Nichols bíboros a katolikus közösség nevében fejezte ki együttérzését a püspöki testület weboldalán. Imádkozik az elhunyt lelki üdvéért és az egész királyi családért a szomorúság és gyász idején – írta közleményében.

Mennyire fog hiányozni mindannyiunknak Fülöp herceg jelenléte, életvidám és életerős személyisége. Példát adott a szilárd hűségre és a derűs kötelességteljesítésre

– fűzte hozzá a főpásztor.

A westminsteri érsek mellett más katolikus püspökök, köztük Mark Davis, Shrewsbury püspöke és Charles Scicluna máltai érsek is részvétet nyilvánítottak a közösségi média felületein.

Charles Scicluna érsek Málta és a szintén a máltai érsekséghez tartozó Gozo (Għawdex) szigetének lakóihoz csatlakozva imádkozik Fülöp herceg lelki üdvéért.

A Máltai Lovagrend szintén kegyelettel adózott: „A nagy-britanniai Máltai Lovagrend imáival csatlakozik mindazokhoz, akik az Egyesült Királyságban és a Nemzetközösség országaiban imádkoznak Ő királyi fensége, Edinburgh hercege lelki üdvéért.”

Justin Welby canterburyi érsek az anglikán közösség nevében adózott kegyelettel, megköszönve Istennek a herceg odaadó szolgálatát, mely egész életét jellemezte.

„Következetesen előbbre helyezte mások érdekét a magáénál, és ezzel a keresztény szolgálatra mutatott különleges példát” – írta Justin Welby, kiemelve, hogy Fülöp herceg II. világháborús haditengerészeti pályafutása alatt is elnyerte társai tiszteletét, kiváló tisztnek tartották.

„A természetvédelem hathatós pártfogójaként több mint fél évszázadon át prófétai hangnak számított, szerte a világon ráébresztette az embereket ennek a jelentőségére, és elkötelezett cselekvésre buzdította őket bolygónk jövője érdekében” – tette hozzá az anglikán érsek.

*

Mivel Fülöp herceg fanyar, anekdotikus megjegyzéseivel lopta be magát sokak szívébe, összeállításunk végén egy néhány évvel ezelőtti vatikáni látogatás során elhangzott mondatát idézzük.

2014-ben a brit uralkodói párt fogadta Ferenc pápa, harminc percig beszélgettek. A Szentatya egy éremsorozatot adott ajándékba Fülöp hercegnek, aki megköszönte, és viccelődve megjegyezte: „Az egyetlen aranyérem, amit valaha nyertem.”

Forrás: Catholic News Agency; CBCEW.co.uk; AmericaMagazine.org

Fotó: CBCEW.co.uk; Vatican News; The Royal Family/Twitter

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria

2014-ben a Vatikánban.