Virágvasárnap egyházmegyéinkben – FRISSÍTVE

Hazai – 2015. április 2., csütörtök | 13:10

Március 29-én, virágvasárnappal elkezdődött a nagyhét, amely a legnagyobb ünnepünkre felkészítő nagyböjt utolsó időszaka. A püspöki székhelyek virágvasárnapi liturgiáiról szóló beszámolókból készítettünk összeállítást.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Pápai Lajos megyéspüspök a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban mutatott be ünnepi szentmisét virágvasárnap délelőttjén. A főpásztorral koncelebráltak Németh Gulya nagyprépost, Schmatovich János győrhegyi prépost, nyugalmazott teológiai tanár és Marics István városplébános. A szertartás az ünnepélyes bevonulással kezdődött, mely a liturgia eszközeivel idézte fel Jézus jeruzsálemi bevonulását. A Márk-passiót a székesegyház Palestrina kórusának előadásában hallhatták a hívek. 

Virágvasárnap egyúttal az ifjúság világnapja is. Szent II. János Pál pápa 1985-ben jelölte ki az ifjúság számára e napot. 

A győri ünnepi szentmise egyben záróeseménye volt a március 27–29. között Győrújbaráton tartott nagyböjti ifjúsági lelkigyakorlatnak is. A fiatalok részt vettek a liturgián a székesegyházban, majd Pápai Lajos püspök meghívására a győri szemináriumban ebédeltek.

* * *

Udvardy György pécsi megyéspüspök Szent Márk evangéliumának szavait idézte virágvasárnapi homíliája elején: „Ez az ember valóban az Isten fia volt.”

Nagyhéten a katolikus egyház megajándékoz minket azzal, hogy előre bekapcsol bennünket Jézus szenvedéstörténetének megértésébe. Jézus odaadja életét értünk, mindent vállalva, ami az emberi életben nehéz, kereszt, pusztulás és veszteség. Mindezt felviszi a keresztfára, hogy mi szabadok legyünk bűneinktől, mindentől, ami megköt, ami ideig-óráig való. Az egyház segít minket abban, hogy felismerjük, milyen lelkülettel vitte végig Jézus Krisztus, az Isten Fia a megváltás művét – mutatott rá a főpásztor.

Jézus mindvégig hitt az Atyában! – tette hozzá Udvardy György. – Ezzel a nagy hittel fogadta az Atya törvényeit, kérését. Ezzel a hittel tanította az embereket. Mindvégig hitt abban, hogy az Atya tanítása jó. Ennek a tanításnak engedelmeskedett még a halálfélelem óráiban is. A tiszta Fiú engedelmes fiúnak akar bizonyulni. Képes mindent odaadni, ami emberi létéhez kötődik.

A pécsi székesegyházban tartott püspöki szentmisén a Neokatekumenális Út elnevezésű lelkiségi mozgalom tagjai szolgáltak.

* * *

Ternyák Csaba érsek az egri bazilika lépcsősora előtt köszöntötte a megjelent híveket, az ifjúságot és a kispapokat a virágvasárnapi ünnepi szentmise kezdetén. A főpásztor megáldotta a barkaágakat, majd Jézus Jeruzsálembe való bevonulását idézve vonult az ünneplők sokasága a főszékesegyház épületébe.

* * *

Veszprémben szintén barkaszenteléssel és a bazilikába való bevonulással ünnepelték virágvasárnapot. A szentmisét Márfi Gyula érsek celebrálta. A passiót a Szent Mihály kórus énekelte. 

A szentmise alkalmával kezdte meg Veres András szombathelyi megyéspüspök háromnapos nagyböjti lelkigyakorlatát, amelynek második és harmadik elmélkedése nagyhétfőn és nagykedden hangzott el szintén szentmise keretében.


Veres András veszprémi tartózkodása során az érsekség munkatársainak lelkinapján is elmélkedést tartott a Szaléziánumban, valamint szentmisét mutatott be a Boldog Gizella Szemináriumban és a kórházkápolnában is.

Fotó: Ács Tamás; Pécsi Egyházmegye; Veszprémi Egyházmegye

Videó: Szent István Televízió, Veszprémi Érsekség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria