Virágvasárnap Jeruzsálemben és Libanonban – KÉPGALÉRIÁVAL

Kitekintő – 2015. április 1., szerda | 19:17

Miközben a világ vezetői egyre inkább tudatára ébrednek az évek óta fokozódó keresztényüldözésnek, a vértől áztatott Közel-Kelet maradék keresztény közösségei hűséggel megemlékeztek Jézus jeruzsálemi bevonulásának ünnepéről. A Vatikáni Rádió híradása.


KÉPGALÉRIÁVAL – Klikk a képre!

Virágvasárnap Jeruzsálemben mintegy ötezer zarándok vett részt a körmeneten, mely az Olajfák hegye melletti Betfagéból indult, és az óváros Szent Anna-templomába vezetett. Erről az ősi processzióról már a negyedik századi kéziratok megemlékeznek, és ez a hagyomány töretlenül megmaradt, napjaink keresztényüldözései ellenére is.


A körmeneten részt vett Fouad Twal érsek, jeruzsálemi latin pátriárka, Pierbattista Pizzaballa jeruzsálemi ferences kusztos és számos egyházi, valamint politikai személyiség. Jelentős számban vettek részt az eseményen a palesztinai keresztény közösségek tagjai, valamint az Izraelben élő keresztények. Az izraeli hatóság a palesztin területekről beérkezett kérelmek hetven százalékát bírálta el pozitívan, és tette lehetővé a kérvényezőknek a belépést, de héber nyelvű izraeli keresztények sokan érkeztek Názáretből és az ország más városaiból is – számol be az eseményről Mario Connioli atya, a jeruzsálemi latin patriarkátus értesülése alapján. „Ez a nagyszámú részvétel a reménység jele és az együttélés üzenete, főként a palesztin keresztények számára, akik Jézus lábnyomába léphetnek a Szent Városban” – tette hozzá.

A Szent Anna-templom Jeruzsálem muzulmánok lakta részén fekszik, ahol Jézus az evangélium tanúsága szerint első csodáját tette. Ide a zarándokok az Oroszlános kapun át érkeztek, mely a jeruzsálemi óváros egyik legfontosabb bejárata.


A szomszédos Libanonban is sokan békésen ünnepelték meg a virágvasárnapot. Paul Jousszef Matar bejrúti maronita érsek szentbeszédében kiengesztelődésre hívta a zarándokokat, hogy egy harmonikus világban éljenek a béke légkörében. A tengerparti Szidón városának maronita püspöke, Eliasz Nasszar a szeretet és az alázat fontosságát hangsúlyozta beszédében, hogy Jézussal együtt mi is beléphessünk Isten országába.

A virágvasárnapi ünnepi szertartásokon világszerte megemlékeztek a közel-keleti keresztények válságos helyzetéről, és imádságban kérték a Mindenhatót, hogy adjon békét a megváltás helyszínein és a környéken élő ősi keresztény közösségeknek.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Famiglia Cristiana

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria