Vízbe fulladt egy egyesült államokbeli szeminarista, miközben életet mentett

Kitekintő – 2016. július 13., szerda | 19:10

Valószínűleg belefulladt az Arkansas folyóba egy szeminarista, aki egy kajakos kirándulás során megmentette egy vízbe esett nő életét július 9-én. Brian Bergkamp, aki a baltimore-i érsekséghez tartozó Mount St. Mary-szemináriumban tanult, 24 éves volt.

Brian Bergkamp öt társával vett részt a kiránduláson, amikor a víz erős sodrása miatt mindegyikük örvénybe került. Brian saját kajakjából kiugorva próbálta megmenteni vízbe esett társát, akinek sikerült partra érnie. Brian holttestét tegnapig sem sikerült megtalálni.

Carl Kemme, a Wichitai Egyházmegye püspöke ezt nyilatkozta az egyházmegyei lapnak (The Catholic Advance): „Briant kivételes szeminaristaként ismertem meg, akinek minden kvalitása megvolt ahhoz, hogy hűséges és jó pap váljon belőle. Személy szerint is vártam azt a napot, amikor felszentelhetem.”

A püspök elmondása szerint Brian csendes, odaadó és szorgalmas diák volt, mindig illendően viselkedett, és korosztályát meghaladó érettséget mutatott.

Kíváncsian vártam, hogy az Úr miként fogja a Wichitai Egyházmegye szolgálatába állítani papként. Most, hogy eltávozott közülünk, gyászoljuk ezt a megelőlegezett szolgálatát és azt a rengeteg gyümölcsöt, amelyekről tudjuk, hogy papi életéből bőségesen fakadtak volna. Brian halála misztérium számunkra, amely majd a mennyországban nyeri el értelmét – fogalmazott a püspök.

Brian Bergkamp második évét fejezte be a Mount St. Mary-szemináriumban (Emmitsburg, Maryland). Testvére, Andy, szintén papi szolgálatra készül az Illinois-ban található Mundelein szemináriumában.

Brian halála nagy tragédia és veszteség, nemcsak családja és barátai számára – nyilatkozta William E. Lori baltimore-i érsek –, hanem mindazok számára, akik ismerték, és az egész egyház számára, amelyet olyan nagylelkűen szolgált.

Lori érsek Brian tettét hősiesnek és bátornak nevezte, amely nagyszerű jelleméről tanúskodik, valamint arról, hogy csodálatos pap lehetett volna. Az érsek kifejtette, hogy bár álma, hogy másokat papként szolgálhasson, nem teljesült, önzetlen példamutatásán keresztül azonban mégis áldássá válhat mások számára.

Andrew Baker, a szeminárium rektora úgy nyilatkozott, hogy Brian megfontolt, csendes és imádságos lelkületű fiatal volt. „Teljességgel megbízható volt, és kitartóan dolgozott” – fogalmazott a rektor, hozzátéve, halála arról tanúskodik, hogy Brian mélyen megértette, mit jelent kereszténynek és papnak lenni: „Önmagát adó szeretettel cselekedett, azaz nem gondolta meg kétszer, megmenti-e a társa életét.”

Derek Thome, a Mount St. Mary-szeminárium tanulója elmondta, hogy Brian nagylelkű ember volt, aki bármit megtett volna bárkiért, mindaddig, amíg az az illető számára hasznos segítség lett volna.

Életét a másikra való figyelem töltötte ki – mondta el Derek Thome az egyházmegyei lapnak. – Brian azért halt meg, amiért a szemináriumba lépett: hogy lelkeket mentsen.

Kemme püspök azt is hozzátette, hogy Brian életének utolsó pillanatáig tanúságot tett amellett, hogy mit jelent igazán papnak lenni – éppen azon a hétvégén, amikor az irgalmas szamaritánusról hallottunk a vasárnapi evangéliumban.

Brian élte az evangéliumot. Senki nem remélhet vagy várhat annál fontosabb szentbeszédet, mint Brian cselekedete! – hangsúlyozta a Wichitai Egyházmegye püspöke.

Carl Kemme azt kérte a hívektől, hogy imádkozzanak Brian családjáért és minden szeminaristáért, illetve azért, hogy lépjenek Brian helyébe olyanok, akik hozzá hasonlóan szolgálják majd embertársaikat. „Brian mennyei szolgálata pedig segíteni fog ebben, az Úr gondoskodása által” – tette hozzá a főpásztor.

A Brianért mondott imák mindaddig nem érnek véget, amíg holttestét meg nem találják.

A videóban a Wichitai Egyházmegye hivatásgondozója, Mike Simone vall Brianről, akinek elmondása szerint a fiatal szeminarista becsületes, derék ember, és a látszattal ellentétben csendes volt, ugyanakkor jó humorérzékkel volt megáldva. Ragyogó mosolya és személyisége mindenkit „bevonzott” és megérintett, olyan ember volt, akinek társaságát sokan keresték, szerettek vele lenni.

Forrás és fotó: Catholicherald.co.uk

Magyar Kurír

(vb)

Kapcsolódó fotógaléria