Vízkereszt ünnepe Győrben

Hazai – 2020. január 8., szerda | 16:18

Január 6-án, vízkeresztkor, Urunk megjelenésének ünnepén Veres András megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szentmisét mutatott be a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban.

A szentmise előtt Németh László általános püspöki helynök köszöntötte a Győri Egyházmegye főpásztorát, akit húsz évvel ezelőtt, Urunk megjelenésének ünnepén szentelt püspökké a később szentté avatott II. János Pál pápa Rómában.

Olvashatjuk az evangéliumban, hogy napkeleti bölcsek érkeztek Jeruzsálembe, miután megszületett a gyermek Jézus – kezdte homíliáját Veres András megyéspüspök. – Nem tudni biztosan, hogy ezek a bölcsek királyok, papok vagy csillagászok voltak-e, de bizonyos, hogy művelt, írástudó emberek, sőt vallásosak voltak, akik ismerték a próféta jövendölését: ha megszületik a Messiás, csillag tűnik fel Jákob törzséből. A napkeleti bölcsek pedig figyelték, várták a Messiást jelző csillagot. Ebből az következik, hogy a tudás nem eltávolít, hanem közelebb visz Istenhez. Bárhonnan is indulunk el, végül minden út Isten Fiához vezet.

Michael Faulhaber német bíboros mondta egykor: „Aki a természet szépségében nem tudja felfedezni Isten nagyságát, olyan, mint a még kicsi, írástudatlan gyermek, aki nem tudja elolvasni édesapja nevét.” Sajnos sok embertársunk még ilyen „írástudatlan” kisgyermek, hiszen nem veszi észre a teremtett világ szépségét, nagyságát, amely már önmagában is feltárja számunkra Isten szeretetét, Isten létezését – hangzott el a homíliában.

A hagyomány szerint Gáspár Európát, Menyhért Keletet, Boldizsár pedig Afrikát szimbolizálja. A három napkeleti bölcs által ily módon az egész emberiség hódolt a gyermek Jézus előtt. Jézus mindenkivel találkozni akar, mert minden ember megváltásáért érkezett a világba. Ennek okán érdemes elgondolkodni azon, amit Izajás próféta mondott: „Mert elvész az a nemzet s az az ország, amely nem akar szolgálni neked; az ilyen nemzetek mindenestül elpusztulnak” (Iz 60,12). Feladatunknak kell tehát éreznünk, hogy embertársainkat hozzásegítsük Isten megismeréséhez, legyünk Isten akaratából testvéreink megmentői, segítői – buzdított Veres András püspök.

Bármilyen területen élünk és dolgozunk, találkozhatunk a Messiáskirállyal, mert ő minden ember Üdvözítője. Előfordulhat, hogy a hit útján néha elbizonytalanodást vagy kételkedést érez az ember. Ne essünk kétségbe! Eleinte a bölcsek sem voltak teljesen megvilágosodva, de elindultak, s nem csüggedtek a nehézségek ellenére sem (útközben még a csillag is eltűnt előlük). Erős hitüknek köszönhetően végül találkoztak Jézussal. Akkor, amikor ismét az égre emelték tekintetüket. Akkor, amikor már nem emberi elképzelések útján keresték őt, hanem egyszerűen a csillagot követték.

A ma embere gyakran csupán a földiekre tekint, és nem veszi észre Isten csodáinak, jelenlétének, szeretetének jeleit.

Végül mire tanítanak bennünket a napkeleti bölcsek? – tette fel a kérdést a szónok. – Először is felfedeztetik velünk, hogy öröm, ha valaki vezet bennünket. Öröm, ha Isten gondviselő szeretete kísér minket. Másodszor: vegyük észre Isten szeretetének jelét! Hajlamosak vagyunk a keserűségre, a panaszkodásra, holott számtalan szép dolog van az életünkben. Amikor felismerjük Isten akaratát, ne maradjunk tétlenek, hanem induljunk el bátran a csillag vezetésével! Merjünk mindent odaadni Isten országának építésére! Isten nem marad adósunk itt a földi életben sem, és ráadásul adja mindnyájunknak az örök életet. „Adja Isten, hogy a napkeleti bölcsek mindnyájunkat elvezessenek a bölcs életre: a krisztusi életre!” – zárta prédikációját Veres András püspök.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Németh Péter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria