Vízkereszt ünnepe a veszprémi bazilikában

Hazai – 2018. január 6., szombat | 15:30

Január 6-án, Urunk megjelenésének ünnepén Márfi Gyula érsek mutatott be szentmisét a veszprémi Szent Mihály-bazilikában.

A szentmise kezdetén került sor a vízszentelés szertartására, mely során a főpásztor megáldotta a sót és a vizet, elegyítette őket, majd a szenteltvízzel meghintette a híveket is.

Márfi Gyula szentbeszédében a napkeleti bölcseket állította példaként a hívek elé. Az ő látogatásuk azért jelentős, mert személyükben pogányok jönnek el Izrael királyának jászolához. „Feltételezhető, hogy nem királyok voltak, hanem tudósok, valószínűleg csillagászok” – tette hozzá a főpásztor, aki azt is hangsúlyozta, hogy „utazó” korban élünk. A zarándoklás, utazás hozzátartozik az ember életéhez és keresztényi feladataihoz. Jézus és az apostolok is rengetegszer voltak úton. Az apostolság – ami küldöttet jelent – önmagában is feltételezi az állandó úton levést.

Az érsek arra kérte a híveket, hogy ha Isten vagy a testvéri szeretet útra szólít, akkor mindig szívesen vállaljuk ezeket az utakat, akkor is, ha fárasztóak.

A napkeleti bölcsek óriási utat tettek meg, amely nem volt veszélytelen. Más úton tértek haza, mint amin jöttek, ez kifejezheti azt is, hogy más emberek lettek, többek lettek, mert rátaláltak a Messiásra – folytatta Márfi Gyula. – Nekünk is, amikor Istennek tetsző utakat vállalunk, akkor bíznunk kell abban, hogy általa többek leszünk.

Ha eljövünk a szentmisére, itt találkozunk egymással, testvéreinkkel, lelkipásztorainkkal, magával az Úrral – mondta az érsek, majd arra kérte a híveket, hogy a jövőben nagyobb tudatossággal és szeretettel vállalják azokat az utakat, amelyek valóban keresztényi kötelességükhöz tartoznak.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria