Vizsgálják Antoni Gaudí, a Sagrada Família tervezője szentté avatási ügyét

Kitekintő – 2015. május 26., kedd | 20:31

Antoni Gaudí, a katalán építész szentté avatási ügye egy lépéssel ismét előrébb jutott – tájékoztat a Rome Reports hírportál.

A barcelonai La Sagrada Família (Szent Család) templommal kapcsolatban szinte minden látogató ugyanazt a kérdést teszi föl: „És mikor lesz már kész?” Magától az építésztől is megkérdezték ezt néhányszor, s ilyenkor mindig azt felelte: „A megrendelőmnek nem sürgős” – idézte fel az anekdotát José Manuel Almuzara, a Gaudí szentté avatását kezdeményező társaság elnöke.

A katalán építész kanonizációja a Sagrada Família építéséhez hasonlóan elhúzódó folyamat: tizenkét éve indult útjára. „Abban bízunk, hogy Gaudí idén, 2015-ben elnyeri a tiszteletre méltó címet. Az egyház számára is fontos, hogy elismerje: Gaudí szentéletű emberként élt” – fogalmazott José Manuel Almuzara.

Antoni Gaudí szentté avatási ügyét 2003. július 9-én nyitották meg; a Szentek Ügyeinek Kongregációja már vizsgálja a zseniális, ám szerény és alázatos építész ügyét.

„Azt mondta, a szeretet az első, utána jöhet a módszer, a technika. És eszerint is élt. Olyan ember volt, aki a munkájáért él, és azt szerette látni, ha örülnek a megrendelői és az alkalmazottai. Egyenrangú munkatársaknak tekintette őket” – hangsúlyozta az elnök.

Gaudí egykori alkalmazottainak, munkatársainak a tanúságtételét összegyűjtötték a A Sagrada Família: Gaudí főműve című kötetben, melyből Ferenc pápa is kapott egy példányt ajándékba. A katedrálisról készült látványos fotók mellett a műhelyekben zajló munkát, valamint Gaudí utódja, a japán Ecuro Szotu építész munkáját dokumentáló képeket tartalmaz az album.

Videó: Rome Reports

Fotó: Wikipédia

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria