Volt diák gyilkolt meg 17 embert a floridai iskolai lövöldözésben hamvazószerdán

Kitekintő – 2018. február 15., csütörtök | 20:20

Február 14-én, hamvazószerdán (és Valentin-napon) egy volt diák rendezett 17 halálos áldozatot követelő vérfürdőt egy floridai középiskolában. Miami érseke, Thomas G. Wenski arra buzdította a helyieket, támogassák egymást, álljanak egymás mellett a gyász idején.

A floridai Marjory Stoneman Douglas középiskolában történt tragédia után kiadott közleményében Thomas G. Wenski, Miami érseke úgy fogalmazott, most, „hamvazószerdán megkezdjük a böjti időszakot, mely bűnbánatra és megtérésre hív. Isten segítségével erősen és eltökélten ellen tudunk állni a gonosznak, annak minden megjelenési formájában. Kérjük Istent, gyógyítsa meg a megtört szívűeket és a gyászolókat, most, amikor a nemzetnek megint szembe kell néznie az újabb értelmetlen erőszakkal”.

Ferenc pápa késő éjjel táviratot küldött Wenski érseknek, melyben biztosítja valamennyi gyászolót, hogy lélekben közel áll hozzájuk, és reményét fejezi ki, hogy véget ér az értelmetlen erőszak ideje. A Szentatya a béke és az erő isteni áldását kéri a dél-floridai közösségre.

Daniel DiNardo bíboros, a galveston-houstoni főegyházmegye érseke, az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának elnöke imára hívott, és gyógyulást kért. Közleményében úgy fogalmazott, „a katolikusok és sok más keresztény ma kezdték meg böjti útjukat”. Mindenkit buzdított, imádkozzanak együtt a tragédia áldozataiért, túlélőiért, hozzátartozóikért és egy olyan társadalomért, amelyben kevesebb az értelmetlen, fegyveres erőszak.

A rendőrség azonosította és elfogta az elkövetőt, a 19 éves Nikolas Cruzt, akit korábban eltanácsoltak a floridai középiskolából magatartási problémák miatt. Broward megye seriffje, Scott Israel az újságíróknak elmondta, tizenheten vesztették életüket, tizenketten még az iskolában, ketten az iskola előtt, egy ember az utcán, ketten pedig kórházban. Az elkövető indítékairól még nem áll rendelkezésre elegendő információ.

2018-ban eddig nyolc iskolai lövöldözés történt az Egyesült Államokban.

Pietro Parolin bíboros államtitkár a pápa nevében Wenski érseknek küldött táviratában kifejezte, Ferenc pápát mélyen elszomorította a tragikus iskolai lövöldözés híre. Kéri a Mindenhatót, adjon örök nyugodalmat az elhunytaknak, gyógyulást és vigasztalást a sebesülteknek és a gyászolóknak.

Forrás és fotó: Catholic News Service/USCCB

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria