Jövő nyáron avatják boldoggá Wyszyński bíborost

Kitekintő – 2019. október 23., szerda | 18:54

Kazimierz Nycz bíboros, varsói metropolita érsek október 21-én sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Isten szolgája Stefan Wyszyński bíborost 2020. június 7-én iktatják a boldogok sorába. A szertartásra a lengyel főváros központjában, a Piłsudski téren kerül sor.

A boldoggáavatási dekrétumot Angelo Becciu bíboros, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusa hirdeti ki – olvasható a lengyel püspöki konferencia közleményében. Kazimierz Nycz bíboros a sajtótájékoztatón hozzátette: „Spirituálisan fel kell készülnünk erre a boldoggá avatásra. A Stefan Wyszyński bíborosról szóló számos dokumentum segít minket abban, hogy megismerjük Isten szolgáját, emlékezzünk rá és kövessük példáját.”

A Szentszék által különleges hatalommal felruházott Stefan Wyszyński prímás, Gniezno és Varsó érseke 1948 és 1981 között állt a lengyel püspöki konferencia és a lengyel egyház élén. Ez rendkívül nehéz időszak volt az Egyház és a nemzet történetében, amikor a kommunista Lengyelország hatóságai harcoltak a vallás és az Egyház ellen, törekedve egy ateista társadalom felépítésére – szól a lengyel főpásztorok közleménye.

Wyszyński bíboros, prímás, aki meg kívánta őrizni az Egyház minimális lelkipásztori szabadságát, 1950-ben aláírt egy megállapodást a sztálinista kormánnyal, amely késleltette az Egyház elleni döntő támadást. Ennek része volt a prímás letartóztatása. Három elszigeteltségben töltött év után szabadult és spirituális támadásként meghirdette a kilenc évig tartó nagy novéna programját, készülve Lengyelország megkeresztelkedésének 1966-ban esedékes millenniumára. A nagy kilenced célja volt a hit megerősítése és a keresztény erkölcsiség újjáépítése.

A prímás számára ezek voltak a feltételei a nemzeti önazonosság és a belső szabadság megőrzésének. Ez utóbbi kedvező körülmények között a külső szabadság megszerzését célozhatta meg, ám csak a prímás halála után következett be. Wyszyński bíboros a lengyel püspöki konferencia elnökeként munkálkodott a püspökök, a klérus és a világi hívek egységén. A prímás útmutatást adott a lelkipásztori munkához a lengyel helyi egyházon belül; és megteremtette ennek külső irányvonalát a II. vatikáni zsinaton, amikor megvédte a lengyel püspökök 1965-ben a német püspökökhöz intézett levelét. A második világháború utáni lengyel–német megbékélést ugyanis a kommunista hatóságok hazaárulásnak tekintették. A megbékélés folyamatát a lengyel főpásztorok indították el 1965. november 18-án, amikor a II. vatikán zsinaton jelen lévő német püspököknek a kiengesztelődésre felhívó levelet nyújtottak át.

Mivel Wyszyński prímás megtapasztalta, hogy a kommunista hatóságok hogyan szegik meg a megállapodásokat, kritikus volt a Szentszék keleti politikájával, az Ostpolitikkal szemben és erőteljesen törekedett a konkordátum aláírására az egyház közjogi, jogi személyiségének elismerése előtt – olvasható a lengyel püspöki konferencia sajtóközleményében.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria