Zala megye díszpolgára lett Márfi Gyula veszprémi érsek

Hazai – 2018. szeptember 25., kedd | 18:42

Márfi Gyula veszprémi érsek a Zala Megyei Önkormányzat ünnepi díszközgyűlésén szeptember 22-én a megye díszpolgára címet vehette át.

A zalaegerszegi megyeházán a díszközgyűlés keretében adták át a megyei kitüntetéseket. Az évente megtartott rendezvényen, Zala Megye Napján idén Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke volt a díszvendég és az ünnepi szónok. Az ünnepség kezdetén Pál Attila, a megyei közgyűlés elnöke mondott beszédet.

Idén a megye legnagyobb elismerését, a díszpolgári címet Márfi Gyula érsek vehette át Kövér Lászlótól és Pál Attilától.

A számos kitüntetés között a Zala megye szociális gondoskodásáért díjat Dallos Rita, a hévízi Szent Lukács Idősek Otthona igazgatója kapta. Az igazgatónő intézményvezető munkája mellett gyakorlati oktató is, valamint számos idősellátáshoz, ápolóképzéshez kapcsolódó projekt közreműködője.

A kitüntetettek nevében Márfi Gyula érsek mondott köszönetet, aki kiemelte zalai kötődését, amely meghatározta az életét. A Zala megyei Pördeföldén született és nevelkedett főpásztor beszédében utalt a szülőfalujával szomszédos Pákára – ahova templomba és iskolába járt gyermekkorában –, valamint az ott született Öveges Józsefre, aki szerzetes papként tanított egy egész országot fizikára a televízióban, anélkül hogy tudták volna róla, hogy piarista szerzetes. Példája mégis ellentmondott a kommunista rendszer ideológiájának, miszerint az Egyház csak elavult dolgokat tud közvetíteni az embereknek. A kereszténységre napjaink nehézségei között is nagy szüksége van az embereknek a megújuláshoz – hangsúlyozta az érsek.

Az ünnepség végén Sifter Rózsa, Zala megye kormánymegbízottja fejezte ki elismerését a díjazottaknak a megyéért végzett kiemelkedő munkájukért.

Forrás: Veszprémi Főegyházmegye

Fotó: Zaol.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria