Zarándokházat adtak át Hajdúszoboszlón

Hazai – 2016. szeptember 26., hétfő | 9:55

Elkészült a hajdúszoboszlói Szent László római katolikus plébániához tartozó Wesselényi utcai zarándokház és kápolna, amelyet Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök ünnepi szentmisén szentelt fel szeptember 24-én.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Fájdalmas Szűzanya-kápolnában bemutatott szentmisén az építkezés kezdeményezője, Bosák Nándor nyugalmazott püspök, a kerület papjai, valamint a város vezetése is részt vett.

A vályogból épült közel száz éves – kápolnának is helyet adó – épület életveszélyessé vált, ez indokolta az újjáépítését, amit még 2013-ban kezdtek meg. Az építkezés költségeinek fedezésére a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye egy határon átívelő turisztikai pályázathoz csatlakozott, de ennek sikertelensége következtében végül az egész beruházást az egyházmegye vállalta, mintegy 150 millió forint értékben.


A háromszintes, egy 50 négyzetméteres kápolnát és összesen 22 férőhellyel rendelkező apartmant – egy-, illetve kétágyas szobákat is – magában foglaló zarándokház elsősorban papoknak kínál majd egyszerű szálláslehetőséget az Alföld leglátogatottabb fürdővárosában.

A Fájdalmas Szűzanya-kápolna és Zarándokház Kőszeghy Attila építész, szerkezettervező mérnök tervei alapján készült el.


Palánki Ferenc megyéspüspök a szentmise homíliájában többek között a kápolna védőszentjének, a Fájdalmas Szűzanyának példáját emelte ki, aki a kereszt alatt állva hittel, kérdés nélkül elfogadta az Atya akaratát. „Szent Jánossal, a szeretett tanítvánnyal együtt mi is ott állunk a kereszt alatt, akik figyelünk Jézus és Mária szavára” – hangsúlyozta a főpásztor. „Amikor Jézus meglátta, hogy ott áll anyja és az a tanítvány, akit szeretett, így szólt anyjához: »Asszony, íme, a te fiad!« Azután így szólt a tanítványhoz: »Íme, a te anyád!« És ettől az órától fogva otthonába fogadta őt az a tanítvány” (Jn 19,26–27). Ezután a püspök hozzátette, amikor felszenteljük a zarándokházat és kápolnát, mi, tanítványok a házunkba fogadjuk Máriát. „De hol van az igazi otthonunk?” – tette fel a kérdést a főpásztor. „Önmagában kevés az, ha befogadjuk őt a házunkba, a szívünkbe akkor, ha mindez nem határozza meg az éltünket. Mert a boldogság ott talál otthonra, ahol az emberek szeretik, segítik embertársaikat, beszélgetnek, megtörik a kenyerüket egymással, és Isten közelségében élnek” – zárta beszédét a főpásztor.

A szentmise végén Lipták József plébános először hálát adott Istennek a kegyelemért, hogy felépült a kápolna és zarándokház, majd köszönetét fejezte ki Bosák Nándor nyugalmazott püspöknek, aki irányította a beruházást, Palánki Ferenc megyéspüspöknek, hogy segítette az intézmény létrejöttét, Fodor András püspöki helynöknek és az építésben részt vevő szakembereknek a munkájukért.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria