Zarándoklat, lengyel nyelvű flashmob és „futball-vb” a szegedi fiatalok radomi előtalálkozóján

Kitekintő – 2016. július 25., hétfő | 13:37

A Szeged-Csanádi Egyházmegyéből százhárom fiatal vesz részt az Ifjúsági Világtalálkozón. A csoport, melyet négy pap, két szerzetesnővér és két papnövendék kísért el Lengyelországba, július 20. és 25. között a radomi egyházmegye vendége volt – tájékoztatott Serfőző Levente szegedi egyetemi lelkész.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Radomban a Szent Hedvig királynő- és a Szent Péter apostol-plébánia családjai, valamint az egyetemi lelkészség fiataljai közös énekléssel, magyar zászlókkal és magyar nyelvű feliratokkal várták a szegedi fiatalokat. Radom, amely az előtalálkozó idején Emmausz nevét viseli, Lengyelország közép-keleti részén található. 

A magyar mellett tizenhét nemzet fiataljai találkoztak Radomban, többek között Brazíliából, Indiából, Kongóból és Kazahsztánból érkeztek résztvevők. Első nap látogatást tettek a Kozienicei Nemzeti Parkban, majd Varsó óvárosával ismerkedhettek meg.

Július 22-én, pénteken négy kegyhelyen ezerötszázan vettek részt az egyházmegye által szervezett gyalogos zarándoklaton és az azt követő ünnepi szentmiséken. A tizenöt kilométeres út során minden nemzet saját anyanyelvén énekelt és imádkozott. A szentmisét Piotr Turzyński radomi segédpüspök celebrálta, akivel együtt ünnepeltek az Olaszországból érkezett főpásztorok és a nagyszámú papság. Az este folyamán a város több helyszínén került sor a nemzetek bemutatkozására. A magyar zarándokok néptánccal, a magyar hagyományok ismertetésével és egy lengyelül megtanult énekre épülő flashmobbal készültek.

Július 23-án, szombaton az előtalálkozón jelen lévő nemzetek között „futball-világbajnokságot” rendeztek, melyen a magyarok is önálló csapattal indultak. Aznap egy skanzen területén lehetőség nyílt a lengyel kultúra és gasztronómia megismerésére. A szegediek ott voltak az ezer pár között is, akik Radom utcáin együtt járták el a lengyel nemzeti táncot, a polonézt.

Vasárnap vigíliáján a város főterén közös dicsőítésre, tanúságtételre és koncertre várták a fiatalokat, majd a szentségimádás után ünnepi áldást kaptak a krakkói találkozóra indulók. Az esti rendezvényen mintegy nyolcezer fiatal vett részt. Henryk Tomasik radomi megyéspüspök magyarul köszöntötte a szegedi fiatalokat: „Kedves magyar fiatalok! Szeretettel köszöntelek benneteket. Örülök, hogy ilyen vidáman és nyitottan vesztek részt az előtalálkozón. Kívánom, hogy Radomban és Krakkóban erősödjetek meg hitetekben!”

Július 24-én, vasárnap mindenki a saját plébániáján vett részt szentmisén, majd a fogadó családok ebédre és szabadidős programokra várták a fiatalokat. A szegedi csoport július 26-án, hétfőn ünnepi szentmisében búcsúzik a radomi egyházmegyétől, és kéri Szent Hedvig királynő közbenjárását, akinek családi gyökerei mélyen összekötik a két nemzet történelmét.

Fotó: Serfőző Levente szegedi egyetemi lelkész

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria