Máriagyűdre zarándokoltak a Pécsi Egyházmegye papjai

Hazai – 2017. május 26., péntek | 19:25

A Pécsi Egyházmegye papjai zarándoklaton vettek részt május 23-án, kedden Máriagyűdön. Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök előadása a papi identitás megerősítéséről szólt.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Idén először másfél napos zarándoklatra hívta Udvardy György pécsi megyéspüspök az egyházmegye papjait Máriagyűdre, amelyen részt vett Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök is.

Palánki Ferenc elmondta: Isten örömét, a szeretetörömet csak úgy tudják átadni a papok, ha a szívükben él. A boldogság ugyanis nem érzet. A főpásztor Jézus példájával érzékeltette a különbséget: vajon boldog volt a kereszten? Biztos, hogy nem érezte jól, kényelmesen magát, de boldog volt, mert azt tette, ami az Atya akarata, és amiben ő maga is hisz – ez a bizonyosság teszi őt boldoggá. Jézus szabaddá vált arra, hogy teljesítse az Atya akaratát – fejtette ki.

A papi hivatáshoz kapcsolódó kétségeket („Tényleg alkalmas vagyok-e a szolgálatra?”) szentírási részlettel szemléltette a megyéspüspök: „Miután ezt mondta (Jézus), a földre köpött, és sarat csinált vele. Rákente a vak ember szemére, és azt mondta neki: „Menj el, és mosakodj meg a Siloám medencében!” (Ami azt jelenti: Küldött.) A vak ember elment, megmosakodott, és úgy jött vissza, hogy már látott.”(Jn 9,6–7) Az egyszerű anyag, a sár Isten kezében gyógyító erejűvé válik, ez ugyanis az Isten akarata. Így kell a hivatásra is gondolni, hogy Isten tervének végrehajtásában az emberi tevékenységünk eszköz – fogalmazott Palánki Ferenc.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert/Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria