Zarándoklattal ért véget a házasság hete a Székesfehérvári Egyházmegyében

Hazai – 2016. február 16., kedd | 15:31

Február 14-én a Zirci Ciszterci Apátságba, majd a bodajki Szűzanyához zarándokoltak a székesfehérvári házaspárok, hogy hálát adjanak kapcsolatukért és erőt merítsenek a folytatáshoz. A bodajki Segítő Szűz Mária-kegyhelyen Spányi Antal megyéspüspök mutatott be szentmisét.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Szeretetünk Megújításának Ideje – SZEMEID – ez a beszédes mozaikszó szolgált mottóul a Székesfehérvári Egyházmegye családközpontja idei házasság heti rendezvénysorozatának. A program zárásaként negyvenöt házaspár indult útnak, hogy szeretetben és imádságban töltsenek együtt egy napot.

Varga László, a családiroda munkatársa a zarándoklaton elmondta: „Ez a hét és ez a zárónap nagy kegyelem számunkra. Több mint százhúsz házaspárt szólítottunk meg, akik két héten keresztül elvégezték a feladatokat, amelyek közt volt szívhez szóló vagy egészen vidám is. Célunk az volt, hogy újra megéljék azt a szeretetet, amely egykor összekötötte őket, és megerősítsük őket abban, hogy kapcsolatuk egyfelől komoly kötelék Isten előtt, másrészről egy olyan együttlét, amelyben szabadon egymásnak ajándékozhatják magukat.”

Az internetes játék zárásaként negyvenöt házaspár indult útnak, hogy szeretetben és imádságban töltsenek el együtt egy napot. A Csepelről érkezett Felcsúti házaspár arról tett tanúságot, hogy az interneten kapott feladatok révén lehetőségük volt olyan apróságokkal kedveskedni párjuknak, melyek a mindennapokban már feledésbe merültek. „Ez egy nagyon jó felfrissítése volt a házasságunknak, segített valóban egymásra figyelni a játék során mindennap. Várakozó lélekkel érkeztünk Bodajkra, mert közösen, kettesben zarándokolni nagy ajándék számukra” – mondták.

A bodajki templomban Mórocz Tamás plébános fogadta a házaspárokat, akiknek elmondta, a kegyhely valóban az örök hűség és szeretet zarándokhelye is. 1751-ben történt egy csoda itt, amit szemtanúk is hitelesítettek. Egy fiatal özvegyasszony férje lelki üdvéért zarándokolt Bodajkra, a szentmise alatt elhunyt társa megszólította és megérintette. Keze nyomott hagyott az asszony ruháján, amely ruhadarab azóta is látható templomban. „A hitvesi szeretet örök példája ez a másodlagos ereklye, amely azt üzeni a házaspároknak, hogy a sírig tartó hűség a síron túl is komoly lelki kapcsolatot jelent. Az egyház kincstára, az imádság és a szentmiseáldozat kegyelmi ereje nemcsak az élők világában, hanem a halálon túl is összeköt bennünket.

A köszöntő szavak után a házaspárok útja következett, amelyet az eső miatt a templomban „jártak végig” a zarándokok. A tizenöt állomás a házasság fontos eseményeit, feladatait, nehézségeit és korszakait jelenítette meg. A szentírási idézetek és feladatok ösztönzést adtak arra, hogy a párok ezeken elgondolkodjanak, és elbeszélgessenek egymással. Ehhez egy kísérőfüzetet is kaptak ajándékba, amelyben az Ozsvári Imri grafikusművésznő által festett képek segítették a közös elmélyülést.

Spányi Antal megyéspüspök beszédében kiemelte, természetes, hogy egy ilyen zarándoklat nemcsak a házaspárok, hanem az egész egyházmegye ügye. „Ha a családok erősek, hitben élnek az egyház tanítása szerint, akkor az egész társadalom alapjává, kovászává válnak. Meg kell erősödniük abban a tudatban, hogy küldetésük van egyházközségükben, az egész egyházban” – hangsúlyozta a főpásztor.

A megyéspüspök arra is biztatta a házasokat, hogy minden gondjukban forduljanak segítségért a Szent Családhoz: „Példa számunkra Mária és József, akiket a szeretet pecsétje tartott össze, amikor igent mondtak Isten akaratának, és egészen Jézusért éltek. Istentől kapott ajándék számunkra az első magyar szent család is, akikhez egyházmegyénkben fohászkodhatunk, hogy megerősítsenek bennünket a szeretet kötelékében.”

A szentmisében a megyéspüspök külön szólította meg a férjeket és a feleségeket, hogy ajánlják fel házasságukat Istennek, újítsák meg házassági fogadalmukat: „Az első igen óta sok csalódás és sok öröm ért benneteket... Férjek, ígéritek-e, hogy tisztelni és szeretni fogjátok feleségeteket, akkor is, ha úgy érzitek, kevés a türelem bennetek a fáradtságtól, a sok munkától...? Feleségek, ígéritek-e, hogy továbbra is szeretni fogjátok férjeteket, akkor is, ha jönnek a gondok, amíg a halál el nem választ benneteket?”

Végül a főpásztor a bodajki Szűzanyának ajánlotta a családokat és az egész egyházmegyét. Imádkozott a házasokért, hogy megújítva szeretetüket a nehézségekben is helyt tudjanak állni; zarándoklatuk a Segítő Szűz Máriához váljék lelkük erejévé, legyen életük előremutató reménye, hitük táplálója: „Tedd erőssé kezüket, amellyel egymás kezét fogják, tedd gyöngéddé szívüket, amelyben egymást hordozzák, tedd egyenessé gondolataikat és tetteiket, amelyekkel egymást gyarapítják.”

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria