Zarándokvonattal Erdélybe és Lengyelországba

Hazai – 2017. január 19., csütörtök | 18:20

A Boldogasszony- és a Fekete Madonna-zarándokvonat immár hagyományosan, idén is elindul júniusban Erdélybe, illetve Lengyelországba. Január 19-én e két zarándoklatról tartottak sajtótájékoztatót Budapesten, a Nyugati pályaudvar Királyi várótermében.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A június 1-én – a csíksomlyói búcsúba induló Boldogasszony-, illetve a június 26-án Częstochowába tartó zarándokvonatok útjáról, valamint a zarándoklat lelki életünkben betöltött fontos szerepéről tartott sajtótájékoztatón részt vett többek között Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Csépke András, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója, valamint Budai László, a Misszió Tours Utazási Iroda ügyvezetője.

A sajtótájékoztató házigazdája, Korbuly Péter elsőként felolvasta Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének, a zarándoklatok egyik fővédnökének üdvözlő levelét. Ebben a házelnök többek közt kiemelte, hogy a zarándokvonatok országokat, népeket kötnek össze, melyeket népi diplomáciának is lehet nevezni, hiszen a zarándokok a lelki töltődés mellett más népekkel találkozva hazánkat is képviselik a fogadó országokban, a barátság üzenetét közvetítve.

Csépke András kiemelte, a nagy érdeklődésre való tekintettel ebben az évben az elmúlt évtizedek leghosszabb, tizenhét szerelvényből álló, Magyarországról induló nemzetközi vonata indul majd pünkösdkor Csíksomlyóra. A vezérigazgató azt is hangsúlyozta, hogy az útvonal tervezésekor a hagyományos zarándokútvonalak irányát is figyelembe vették, így tárgyaltak a többi ország illetékeseivel is. A szerelvények közt lesznek olyan kocsik, amelyeket kifejezetten a közös beszélgetésre, illetve az elvonult elmélkedésre, imára alakítanak ki. Kihangosításról, saját „stúdióról” is gondoskodnak a MÁV szakemberei. Külön érdekesség, hogy a magyarországi szakaszon a tavalyi Szent Márton-év tiszteletére feldíszített és Veres András győri megyéspüspök által megáldott mozdony húzza majd a szerelvényeket.

Az MKPK elnöke arról beszélt, hogy a katolikusok, különösen a papok azt tapasztalják, hogy rendkívül nagy érdeklődés tapasztalható a hívek körében a zarándoklatok iránt. Ezt jelzi az az örömteli tény is, hogy idén rendkívül hosszú szerelvény indul Csíksomlyóra, lehetőséget kínálva még több hívőnek a zarándoklaton való részvételre – fogalmazott a püspök. Mindez jó jel a sokszor önzőségtől szenvedő világban: emberek arra vállalkoznak, hogy együtt töltsenek néhány napot, együtt utazzanak néhány száz kilométert. Aki már volt ilyen úton, tudhatja, mennyi lelki haszna van egy-egy ilyen, a hétköznapok forgatagából kiemelkedő eseménynek. A zarándokok ráéreznek arra, hogy rohanó világunkban időnként érdemes megállni, ezeket a pillanatokat nem egyedül eltölteni, hanem másokkal megosztani – hangsúlyozta. Akik megtapasztalják az együtt eltöltött pihenés örömét, azok a későbbiekben vágyakozni fognak arra, hogy közösségben töltsék szabadidejüket. A zarándoklatnak ezen kívül is rendkívüli jelentősége van: néhány napot nem „hiábavaló csevegéssel” töltenek, hanem közös imádsággal, mely lelkigyakorlat lehet a résztvevők számára. A zarándoklat során tehát több idő juthat az embertársainkkal való beszélgetésre és az imádságra is. 

Veres András kiemelte továbbá: örömmel vállalta ismét, hogy a két zarándokút fővédnöke legyen Kövér László házelnök mellett, hiszen meggyőződése, hogy ezek az utak nem csupán turisztikai élményt nyújtanak a résztvevőknek, hanem vallási életük szoros részét is képezik. Aki elindul egy búcsújáróhelyre, az imádkozni szeretne. Egy-egy ilyen út tehát egészen más, mint amikor valaki turistaként nekiindul a természetnek, vagy egy város nevezetességeit kívánja felfedezni.

Veres András végül hangsúlyozta, hogy a két zarándokút szorosan kapcsolódik a Szent László-év szellemiségéhez is, hiszen a kilencszáznegyven esztendővel ezelőtt megkoronázott királyunk akkor olyan országot tudott létrehozni, mely sok nemzetiség fölvirágoztatására volt képes, olyan keresztény országot, mely tartós békét hozott Európának. Csíksomlyón, illetve Krakkóban az ország felajánlása, az érte mondott imádság népünk, nemzetünk lelki megerősödését hozza majd magával – fejezte be beszédét Veres András püspök.

Soltész Miklós államtitkár elmondta, hogy amint az elmúlt esztendőkben, úgy az idei évben is komolyabb összeggel támogatja a minisztérium a zarándokutat. Így kerülhet sor arra, hogy száz határon túl élő fiatal, és ugyanilyen létszámban hátrányoshelyzetű, a gyermekvédelemből érkező gyerek is részt vehessen a zarándoklaton. Emellett Észak- és Dél-Amerikából is száz fiatal érkezik majd a búcsújáróhelyekre. Az államtitkár kiemelte az ilyen utak közösségformáló erejét, megemlítve saját tapasztalatát, amikor két esztendővel ezelőtt maga is jelen volt az egyik úton. Mint mondta, azok a hívek, akik nem találkoztak hétköznapjaik során se hátrányoshelyzetű, se sérült fiatalokkal, eleinte furcsán szemlélték a velük utazókat. A fiatalok se tudták, miként kell viselkedni az ismeretlen felnőttekkel. Rövid idő elteltével azonban – mondta Soltész Miklós –, az idősebbek és a fiatalok egymásra találtak, beszélgettek, kapcsolat jött létre az ismeretlen féllel. Már ez is komoly eredménye lehet egy zarándokútnak – fejezte be a tájékoztatón az államtitkár.

Budai László, a Misszió Tours Utazási Iroda vezetője végül megköszönte a szervezésben, a lebonyolítás előkészítésében résztvevők munkáját, s reményének adott hangot, hogy ezekkel a zarándokutakkal, illetve más vallási vonatkozású útjaikkal a nemzet érdekeit szolgálják.

Fotó: Merényi Zita

Bókay László/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria