Záró szakaszába lépett a vatikáni dokumentumok kiszivárogtatásának pere

Kitekintő – 2016. július 7., csütörtök | 17:14

Hétfőn, július 4-én délután Federico Lombardi szentszéki szóvivő tájékoztatott a „Vatileaks 2” ügy kapcsán a titkos vatikáni iratok közzétételével foglalkozó peres eljárás záró szakaszáról, a vádlott személyekre kiszabandó büntetésekről.

A sajtótájékoztatón jelen volt a bírói kollégium négy tagján kívül két ügyész, Gianpiero Milano és Roberto Zannotti professzor, valamint a vádlottak: Angel Lucio Vallejo Balda prelátus, a vatikáni gazdasági ügyek prefektúrájának volt titkára, Francesca Immacolata Chaouqui jogász, aki tagja volt a Vatikán gazdasági-adminisztratív működését átszervező bizottságnak (COSEA), amelyet korábban Vallejo Balda vezetett, s amelybe éppen a spanyol egyházi vezető jelölte őt. Rajtuk kívül megjelent továbbá Nola Maio, Balda prelátus volt titkára, illetve Gianluigi Nuzzi és Emiliano Fittipaldi újságíró. A vádlottak ügyvédeikkel együtt voltak jelen.

A hétfői tárgyalást az ügyész vádbeszédének szentelték. Az ügyész Balda, Chaouqui és Maio esetében bűnszövetkezetben elkövetett, alapvető állami érdek körébe tartozó információk és iratok nyilvánosságra hozatalára irányuló bűncselekmény miatt, míg az újságírók esetében a dokumentumok közzétételében való bűnrészesség miatt a következő büntetések kiszabását kérte: Vallejo Balda számára három év és egy hónap szabadságvesztés, Francesca Chaouqui számára három év kilenc hónap szabadságvesztés, Nola Maio számára egy év kilenc hónap szabadságvesztés.

A titkos iratokat két könyvben közzétevő újságírók közreműködését különbözőképpen értékelték: Emiliano Fittipaldi (az Avarizia szerzője) felmentését kérték elegendő bizonyíték hiányában, Gianluigi Nuzzi, a Via Crucis szerzője számára viszont egy év szabadságvesztést kértek, felfüggesztve.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria