Záróközlemény a pápa és az ír püspökök találkozójáról

Kitekintő – 2010. február 17., szerda | 9:20

Február 15-én és 16-án a Szentatya találkozott az ír püspökökkel és a Római Kúria vezetőivel, hogy megvitassák az írországi részegyházban kialakult súlyos helyzetet.

Közösen megvizsgálták az ír egyházi hatóságok mulasztását: sok éven át nem foglalkoztak ténylegesen azokkal a szexuális visszaélésekkel, amelyeket néhány ír pap és szerzetes követett el fiatalokkal szemben. A jelenlévők mindnyájan elismerték, hogy a súlyos válság következményeként megfogyatkozott az emberek bizalma az egyházi vezetésben, a krízis kárt okozott az egyház evangéliumi tanúságtételének, valamint erkölcsi tanításának.

A találkozót az ima és kollegiális testvéri lelkület hatotta át. Az őszinte és nyílt légkör támaszt nyújtott a püspököknek és segítette őket, hogy beszámoljanak egyházmegyéik helyzetéről.

Február 15-én, délelőtt a Szentatya rövid bevezetője után minden ír püspök elmondta észrevételét és javaslatait. A püspökök őszintén szóltak a fájdalom és a felháborodás, az árulás, a botrány és a szégyen érzetéről, amelynek számos esetben hangot adtak azok, akikkel a visszaélés történt. A harag hasonló érzése volt tapasztalható a világi hívek, papok és szerzetesek körében is a kérdést illetően.

A püspökök egyidejűleg beszámoltak arról a segítségről is, amelyet jelenleg odaadó és képzett világi önkéntesek nyújtanak a plébániákon, hogy garantálják a gyermekek biztonságát minden egyházi tevékenységben. A főpásztorok hangsúlyozták: kétségtelen, hogy a válság középpontjában a helyzet nem megfelelő megítélése és a mulasztások állnak. Most jelentős intézkedéseket hoztak, hogy biztosítsák a gyermekek és fiatalok biztonságát.

Hangsúlyozták továbbá elkötelezettségüket, hogy együttműködnek az állami hatóságokkal Írország egész területén, valamint az írországi katolikus egyház gyermekvédelmi nemzeti testületével. Így kívánják biztosítani, hogy az egyházi előírásokat, utasításokat és eljárásokat ezen a téren a lehető legjobban megvalósítsák.

A Szentatya megjegyezte, hogy a gyermekek és fiatalok ellen elkövetett szexuális visszaélés förtelmes bűntény. Egyben olyan súlyos bűn, amely sérti Istent és megsebzi a képmására teremtett személy méltóságát. A pápa belátja, hogy a jelenlegi fájdalmas helyzetet nem lehet rövid időn belül megoldani. Arra bátorította a püspököket, hogy a múlt problémáit határozottan tárják fel, a jelen válságával pedig becsületesen és bátran nézzenek szembe. Annak a reményének is hangot adott, hogy ez a találkozó hozzájárul a püspökök egységéhez. Képessé teszi őket, hogy egyetértsenek a konkrét lépések meghatározásában, amelyek célja, hogy begyógyítsák a visszaéléseket elszenvedők sebeit, és bátorítsanak a Krisztusba vetett hit megújítására, visszaadva az egyháznak spirituális és erkölcsi hitelességét.

A Szentatya rámutatott a hitnek az egyházat sújtó általánosabb értelemben vett válságára. Ez kapcsolatban áll a személy iránti tisztelet hiányával. A hit meggyengülése jelentős mértékben hozzájárult a kiskorúakkal szemben elkövetett szexuális visszaélés jelenségéhez. A pápa hangsúlyozta, hogy az egész kérdést illetően mélyebb teológiai megfontolásokra van szükség. Jobb emberi, spirituális, tanbeli és lelkipásztori képzést kell biztosítani mind a papi és szerzetesi életre készülők, mind a már felszenteltek számára.

A püspököknek lehetőségük nyílt arra, hogy elolvassák és megvitassák annak a pásztorlevélnek a vázlatát, amelyet a Szentatya intéz Írország katolikusaihoz. Figyelembe véve az ír püspökök kommentárjait, a pápa most kiegészíti ezt a levelet, amelyet nagyböjtben tesz közzé.

A megbeszélések február 16-án kedden a késő délelőtti órákban értek véget. A pápa arra kérte az ír püspököket, akik most visszatérnek egyházmegyéikbe: az idei nagyböjt legyen jó alkalom arra, hogy könyörögjenek Isten túláradó irgalmáért és a Szentlélek ajándékaiért, hogy az szentelje meg és adjon erőt az írországi helyi egyháznak.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kép: www.catholicworldreport.com