Zárt körű konferencia a keresztényüldözés kérdéseiről – Négy keleti pátriárka Budapesten

Hazai – 2019. október 30., szerda | 18:01

Négy egyház legfőbb vezetőjét hívta meg Szíriából a magyar kormány. A szíriai pátriárkák október 29-én a Külügyminisztériumban találkoztak azokkal az egyházi és világi vezetőkkel, akik eddig is közvetlen kapcsolatot tartottak az érintett egyházakkal és a háború és üldözések miatt szenvedő keresztényekkel.

A Szijjártó Péter külügyminiszter által megnyitott zárt körű konferencián kiemelt vendégként jelen volt II. Ignác Efrém szír ortodox pátriárka, X. János antiochiai görög pátriárka,  Jusszef Abszi (I. József) melkita görögkatolikus pátriárka és III. József Ignác szír katolikus pátriárka. Erdő Péter bíborost Mohos Gábor segédpüspök képviselte az eseményen, amelyre a három magyarországi görögkatolikus főpásztor: Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Orosz Atanáz miskolci és Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök is meghívást kapott.

A magyar kormány a Hungary Helps szervezeten keresztül az egész magyar nép általános véleményét képviselve áll az üldözött keresztények mellé, és igyekszik segítséget nyújtani azoknak, akik arra kényszerülnek, hogy lakóhelyüket elhagyva föladják korábbi egzisztenciájukat – mondta Szijjártó Péter.

A kormány az egyházakkal és segélyszervezetekkel együtt sok segítséget nyújtott az üldözések miatt bajba jutottaknak. E támogatások egyik legfőbb jellemzője, hogy közvetlenül a rászoruló személyekhez és közösségekhez ér el, akiknek így azonnal segíteni tudnak. Az elmúlt évek során mintegy negyvenmillió dollár értékben hoztak helyre lakóhelyeket, templomokat, kórházakat, iskolákat. Ezt a tevékenységet továbbra is folytatni kívánják, s hogy a segítségnyújtás minél hatékonyabb legyen, személyes kapcsolatot tartanak a térségben élő egyházi vezetőkkel – hangzott el a találkozón.

Felszólalt mind a négy pátriárka, akik megerősítették, milyen nagy segítséget jelentett az elmúlt években a magyarok jelenléte és kapcsolattartása. A szíriai egyházi vezetők kérték, hogy folytassák ezt a tevékenységet, és próbálják meg kiterjeszteni, nemzetközi együttműködéssé szélesíteni. Az ez irányú törekvéseket Azbej Tristan, a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár megerősítette.

*

A szíriai pátriárkák október 30-án Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkoznak Budapesten.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria