Zene Isten irgalmáról és az ember reményéről – Vedres Csaba oratóriumát mutatják be Budapesten

Kultúra – 2017. március 23., csütörtök | 17:42

Vedres Csaba „Miserere” című oratóriumának budapesti bemutatójára hívnak a szervezők április 9-én (virágvasárnap) este 19.15 órára a kelenföldi Szent Gellért-plébániatemplomba (Budapest, XI. kerület, Bartók Béla út 149.).

Vedres Csaba Miserere című oratóriumát bariton szólistára, gyermekkarra, vegyeskarra és vonószenekarra írta. A hat tételből álló mű a bűnbánatról szóló 50. zsoltár teljes latin nyelvű szövegének feldolgozása. Az alkotó számos kort és műfajt idéz fel zenéjével: megjelenik benne a gregorián, a gesualdói késő reneszánsz, a szenvedélyes kora barokk és kortárs stílusok egyaránt.

A mű a bűnbánattól a megbocsátásig követi a lélek útját, hogy végül a feloldozást és a reményt hirdethesse a zene nyelvén.

Az oratóriumot 2016. szeptember 25-én mutatták be a pécsi Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok zenészei, illetve nagy létszámú vegyeskar és egy gyermekkórus közreműködésével.

Vedres Csaba egyik interjújában így vallott a darabról: „... a Miserere számomra tanúságtétel Isten irgalmáról. Felejthetetlen Márk evangéliumából, ahogyan Jézus végigmegy a bűnösök között, s mindnyájuk számára van egy kedves szava vagy éppen csodatétele. Az Isten a szenvedéseken keresztül űrt teremt az emberben, olyan űrt, amelybe bele tud férni az ő szeretete. A legeslegutolsó pillanatig is van megbocsátás. Ez a mi reményünk, s ha mélyebben átgondolom, a Miserere a remény üzenete.”

Az oratóriumot a budapesti bemutatón a Magyar Örökség díjas Budapesti Kórus, a Pécsi Bazilika Bárdos Kórusa, a Bárdos Lajos Gyermekkórus, valamint a Musica Sonora Kamarazenekar adja elő. Az esten elhangzik továbbá Vedres Csaba József Attila Kész a leltár című versére írt kompozíciója is.

Szólót énekel: Horváth Csaba (bariton)

Vezényel: Uzsaly Bence

A belépés díjtalan.


Forrás és fotó: Budapestikórus.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria