„Eddigi útjaim egyik legszebbike” – Egy misszionárius beszámolója a Közép-afrikai Köztársaságból

Kitekintő – 2022. március 24., csütörtök | 13:37

Michele Farina savonai egyházmegyés pap, az Afrikai Missziós Társaság (SMA) misszionáriusa az első olasz tagja a rend Közép-afrikai Köztársaságban működő missziójának. Michele atya beszámolt első tapasztalatiról a Fides nemzetközi hírügynökségnek. Beszámolóját március 22-én tették közzé.

Singila mingi, Nzapa! – vagyis „Nagy köszönet Istennek!" – így kezdődik a küldetésem, emlékeztetve arra, hogy az sohasem az enyém, hanem Istené, ezen az áldott, ám a szegénységtől, háborútól és instabilitástól oly meggyötört földön. Sok a tennivaló; monassaói tartózkodásom kezdeti időszaka meghallgatással, ismerkedéssel és a nyelv elsajátításával telt” – mondta Michele Farina.

A misszionárius 2021. január 28-án indult el a Közép-afrikai Köztársaság fővárosából, Banguiból; első szentmiséjét a berberati egyházmegyében található Monassaóban február 27-én celebrálhatta Woijtech atyával, Monassao plébánosával és Davide Camorani SMA atyával.

„Ez volt az eddigi útjaim egyik legszebbike – mondta Michele atya a Banguiból a monassaói misszióba vezető útról. – Beleláthattam az emberi élet milyenségébe itt, Közép-Afrikában: falusi élet, rengeteg gyermek, fiatal, nő és férfi, akik hosszan nézik két autónkat, amint elhaladnak előttük hatalmas porfelhőt hagyva maguk után. És mindenekelőtt a kislányok és nők, akik fejükön hordoznak mindenféle dolgot: vizet, élelmet, fát, döbbenetes egyensúlyérzékkel, hisz egyetlen cseppjét sem veszíthetik el értékes kincsüknek, a víznek.”

Fordította: Sárközi Jáhel

Forrás: Fides hírügynökség

Fotó: Pierre Holtz,UNICEF/Wikimedia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria