„Ferenc pápa szereti a családokat” – Katekézissorozat gyermekeknek: A férfi és a nő

Ferenc pápa – 2017. március 11., szombat | 16:45

A Magyar Katolikus Családegyesület kétheti rendszerességgel adja közre gyermekeknek szóló katekézissorozatát, amely Ferenc pápa családoknak szóló beszédei alapján íródott. A nyolcadik részt olvashatják.

Nézd Anyát és Apát! Különböznek egymástól. Az egyikük nő, a másik meg férfi. A köztük lévő különbség számos alkalommal megmutatkozik. Mégis jót akarnak egymásnak, szeretik egymást, meghallgatják egymást és kölcsönösen segítenek egymásnak, tisztelettel és barátsággal fordulnak egymáshoz. Az ő szeretetükből, szerelmükből születtél te is! Olykor-olykor sajnos előfordul, hogy hajba kapnak, és megrendül az egymásba vetett bizalmuk. Borzasztó az, amikor egymással szemben gyanakvóakká, bizalmatlanokká válnak, sőt bántóan, erőszakosan viselkednek egymással. A bűn mindig megpróbálja tönkre tenni a szeretetet.

Ferenc pápa, amikor a férfiról és a nőről beszélt, felolvasta a Biblia első könyvében, vagyis a Teremtés könyvében található első teremtéselbeszélést. A pápa arra emlékeztette hallgatóságát, hogy az ember nem arra lett teremtve, hogy egyedül legyen. A férfinak ugyanis szüksége van valakire, aki hasonlít hozzá, mégis más, mint ő és képes arra, hogy kommunikáljon vele. Isten megbízik a férfiban és a nőben, és védelmezi az ő barátságukat. Ők Isten remekművei.

„A férfi rátalál a nőre, találkoznak, de ahhoz, hogy teljesen rátaláljon, valamit el kell hagynia. Ezért a férfi elhagyja apját, anyját, hogy a feleségével legyen! Milyen szép! Ez azt jelenti, hogy új útra kell lépnie. A férfi egészen a nőé, a nő pedig egészen a férfié.”

A gyermekkatekézis Ferenc pápa 2015. április 15-én és április 22-én elmondott katekézisei alapján íródott, amelyek a Szent Péter téren tartott hagyományos szerdai általános kihallgatások keretében hangzottak el.


Fordítás: Móger-Rassay Virág/Magyar Katolikus Családegyesület

Forrás és illusztráció: Pontificium Consilium pro Familia (A Család Pápai Tanácsa)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria