„Ferenc pápa szereti a családokat” – Katekézissorozat gyermekeknek: Három szó

Ferenc pápa – 2017. április 8., szombat | 17:01

A Magyar Katolikus Családegyesület kétheti rendszerességgel adja közre gyermekeknek szóló katekézissorozatát, amely Ferenc pápa családoknak szóló beszédei alapján íródott. A tizedik részt olvashatják.

Ferenc pápa több alkalommal is beszélt arról a három egyszerű szóról, amelyek segítenek bennünket abban, hogy jól és békében éljünk a családban. Az első szó a „szabad”, „megengeded?” A pápa azt mondja, hogy ennek használata nem csupán jólneveltség kérdése, hanem a mások iránti figyelmességünk jele. Ezzel a szóval a törődésünket és a szeretetünket fejezzük ki a szüleinknek és a testvéreinknek. Ne felejtsük el, hogy Jézus is kopogtat az ajtónkon, engedélyt kér és türelmesen vár, hogy bebocsássuk.

A második szó a „köszönöm”. És itt a pápa nagyon keményen és komolyan beszélt: jaj nekünk, ha nem tanulunk meg hálásnak lenni, megköszönni, elismerni a jót, amit a családban kölcsönösen megteszünk egymásnak. Az a keresztény, aki nem tud köszönetet mondani, elfelejtette az Isten nyelvét. Te hányszor mondasz köszönetet anyának és apának mindazért, amit adnak neked?

Végül pedig a harmadik szó a „bocsánat”. Ferenc pápa jól tudja, hogy milyen nehéz kimondani ezt a szót, de arra is emlékeztet bennünket, hogy szükség van rá. Szükség van arra, hogy kimondjuk, ha a rosszat a jóval szeretnénk megállítani. Jézus a miatyánkban talán éppen ezért akarta felhívni a figyelmet a megbocsátásra. Emlékszel? „Bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek.”

Hogyan béküljek ki? Talán letérdeljek? – nem! Csak egy apró gesztusra van szükség, és visszatér a családi összhang. Elég egy szavak nélküli simogatás. De sose fejezzétek be úgy a napot a családban, hogy nem békültök ki egymással!

A gyermekkatekézis Ferenc pápa 2015. május 13-án elmondott katekézise alapján íródott, amelyek a Szent Péter téren tartott hagyományos szerdai általános kihallgatás keretében hangzott el.

Fordítás: Móger-Rassay Virág/Magyar Katolikus Családegyesület

Forrás és illusztráció: Pontificium Consilium pro Familia (A Család Pápai Tanácsa)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria