„Ferenc pápa szereti a családokat” – Katekézissorozat gyermekeknek: A jegyesség

Nézőpont – 2017. május 13., szombat | 16:47

A Magyar Katolikus Családegyesület kétheti rendszerességgel adja közre gyermekeknek szóló katekézissorozatát, amely Ferenc pápa családoknak szóló beszédei alapján íródott. A tizenkettedik részt olvashatják.

Biztosan láttatok már jegyespárokat, akik kézen fogva sétálnak az utcán, és a padon ülve megcsókolják egymást. A pápa róluk is beszélt. Azt mondta, hogy a jegyesek szerencsések, mert egymás mellett napról napra nagy-nagy türelemmel megtanulják megismerni, szeretni és megcsodálni egymást. Megtanulják, hogy hogyan építsék eljövendő közös életüket és házasságukat úgy, hogy abban Jézus kedvét lelje.

A pápa arról is beszélt, hogy a jegyes időszak annyira szép és mély tapasztalat, hogy az Ószövetségben, Ozeás könyvében a próféta a jegyesség jelképével magyarázza el, hogy milyen kapcsolat van Isten és az Ő népe között. A tévében egy nő és egy férfi, ha csak egy kicsit is tetszenek egymásnak, már rögtön összeköltöznek. Gyakran azonban megesik, hogy kis idő múltán elhagyják egymást.

A való életben a jegyesség azt jelenti, hogy a pár közösen végigjár egy szép, komoly és elkötelezett időszakot. A jegyesek abban gyakorlatoznak, hogy Isten szeretetével, vagyis kölcsönösen szeressék egymást. Ezért a pápa mindenki arra kért, hogy imádkozzon a jegyespárokért. Te is szeretnél imádkozni értük?

A jegyesség az élet egyik érlelődési szakasza, amelyet a párnak végig kell járnia, úgy, ahogyan a gyümölcsnek is meg kell érnie. Végig kell menniük a szeretetben való éretté válás útján, mígnem elérkezik a házasságkötés ideje.

Ez egy szép feladat, és maga a szeretet kívánja meg, amely nem csupán felhőtlen boldogság vagy elragadó érzelem.

A gyermekkatekézis Ferenc pápa 2015. május 27-én elmondott katekézise alapján íródott, amelyek a Szent Péter téren tartott hagyományos szerdai általános kihallgatás keretében hangzott el.

Fordítás: Móger-Rassay Virág/Magyar Katolikus Családegyesület

Forrás és illusztráció: Pontificium Consilium pro Familia (A Család Pápai Tanácsa)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria