„Minden élet ajándék!” – Életvédő referenseket neveztek ki a Kaposvári Egyházmegyében

Nézőpont – 2022. március 24., csütörtök | 18:58

Varga László kaposvári megyéspüspök február 1-jével életvédő referenssé nevezte ki Udvardy Márton állandó diakónust és feleségét, Udvardyné Tóth Lilla biológust. Az házaspár életvédő tevékenységéről Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe kapcsán készült interjú. Részleteket olvashatnak a Kaposvári Egyházmegye honlapján közzétett beszélgetésből.

Az életvédelem „az a szemléletmód/mentalitás/életstílus, mely kimondja, hogy az emberi élet a fogantatástól az ember természetes haláláig tart, és a fejlődés bármely stádiumában is legyen, tisztelet illeti meg – hangzott el a beszélgetés elején. – Az élet Isten ajándéka. Ő hozhatja létre, ő élteti és ő vethet véget neki. Az Egyház számára az életvédelem lényege, hogy terjessze, támogassa az élet kultúráját, amely a fogantatástól a természetes halálig minden emberi életet egyformán értéknek tart. Első körben a híveket segítse – ima, képzések, felhívások, lelkipásztori programok révén –, hogy megértsék, megbecsüljék az életet, és személyes életükben, illetve egyházi szolgálatukban elkötelezzék magukat mellette; mindezek mellett az irgalmas Atya szeretetével fogadja vissza az Egyház azokat, akik elestek az élet megfelelő tiszteletében. Az ilyen testvérek fájdalmas bűntudata sokszor nem hagy alább egy gyónás és feloldozás keretében. Támogatnunk kell őket, ha szükséges, szakemberek bevonásával.”

„2017 óta foglalkozunk a (...) magzatvesztés fájdalmának feldolgozásával. Ekkor találkoztunk először a »Ne félj, nem ítéllek el!« lelkigyakorlattal, melynek vezetését Kovács Ferenc állandó diakónustól és feleségétől, Kovácsné Treer Mária mentálhigiénés lelkigondozótól tanultuk” – mondta az Udvardy házaspár az interjúban. Felelevenítették: 2021-ben Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén a kaposvári Keleti temetőben állították fel a megfogant, de meg nem született gyermekek emlékhelyét, Kling József szobrászművész alkotását. „A magzatukat elvesztő édesanyák és édesapák számára szerettünk volna ezzel lehetőséget biztosítani, hogy legyen egy olyan hely, ahol emlékezhetnek, gyertyát gyújthatnak – ezzel is segítve a gyászfolyamat lezárulását.

Tavaly első ízben rendeztük meg az Élet útja rendezvénysorozatot, melynek keretében a Kaposvári Egyházmegye 15 helyszínén lelki program kíséretében bemutattuk A meg nem született gyermek szobrát, mely az abortusz drámai következményeire is felhívja a figyelmet. Az Élet útja 2021 körút minden helyszínén lehetőség volt a lelki adoptálásba való bekapcsolódásba, amikor kilenc hónapon keresztül imádkozunk egy veszélyben levő magzatért. Nagy örömünkre körülbelül 350-en vállalták ezt a kitartást igénylő, de nagyon nemes szolgálatot.

2021 őszén részt vettünk az első Életvédő Szakmai Napon Vácon, azt követően pedig meghívást kaptunk a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Családügyi Bizottságához tartozó életvédelmi munkacsoportba. Ebben a Marton Zsolt családreferens püspök atya által vezetett csoportban fogalmazódott meg az igény, hogy jó lenne, ha minden egyházmegyének lenne életvédő referense, aki célzottan tud foglalkozni az életvédelmet érintő feladatokkal. Ezt a felvetést Varga László kaposvári megyéspüspök nagy nyitottsággal fogadta, és azóta is támogatja önkéntes munkánkat.

Az életellenes cselekedetek gyakoriságára vonatkozó statisztikai adatok sokkolóak, ám egyben motiválóan is hatnak ránk. Ahogy Szent II. János Pál pápa fogalmaz: »...ijesztő az aránytalanság a halál kultúráján munkálkodók kezében lévő sok és hatalmas eszköz és azon lehetőségek között, melyekkel az élet és a szeretet kultúrájának terjesztői rendelkeznek. Mi azonban tudjuk, hogy bízhatunk Isten segítségében, akinél semmi sem lehetetlen.” (Evangelium vitae, 100.) Mivel segítő munkánk során a magzatvesztés következményeivel »testközelből« találkozunk, egyre sürgetőbbnek érezzük a megelőzést. (...) Fontos az olyan jellegű érzékenyítés is, mely kialakítja bennük az emberi méltóság minden körülmények közötti tiszteletét.

Sokan úgy gondolják, hogy nekik nincs dolguk az életvédelem témájával. Ugyanakkor mi úgy látjuk, hogy (legalább közvetetten) szinte mindenki érintett, ezért szükséges társadalmi szinten is foglalkozni ezzel. Szent II. János Pál pápa így írt erről: »Az élet Evangéliuma nem kizárólag a hívőknek szól, hanem mindenkinek. Az élet és megvédésének és gyarapításának kérdése nem egyedül a keresztények kiváltsága. Jóllehet a hitből rendkívüli világosság és erő árad, e kérdés minden – igazságra törekvő és az emberiség sorsáért aggódó – ember lelkiismeretére tartozik. Az élet javára cselekedni azt jelenti, hogy a közjó építésével járulunk hozzá a társadalom megújulásához.« (Evangelium vitae, 101.) Több tanúságtétel szól arról, hogy ha akkor megfelelő ismerettel rendelkeznek, ha csak egy ember melléjük állt volna abban a kritikus életszakaszban, másképp döntöttek volna. Ha csak egy életet tudunk szolgálatunkkal – akár testileg, akár lelkileg – megmenteni, már nem volt hiába.

Idén, az Élet útja 2022 keretében a Váratlan élet című filmet vetítjük le a Kaposvári Egyházmegye több helyszínén. A filmvetítés után minden állomáson kerekasztal-beszélgetés formájában dolgozzuk fel a témát, és lehetőség lesz a lelki adoptálásba való bekapcsolódásra is. Bátorítunk mindenkit, aki úgy érzi, aktívan is szeretne az életek védelmében tenni, kezdje ezzel a szolgálattal. Idén is szeretnénk megtartani a Ne félj, nem ítéllek el! lelkigyakorlatot, segítve a magzatvesztés utáni gyász feldolgozását. E lelki hétvégéről és egyéb szolgálatainkról a www.joppe.hu oldalon lehet tájékozódni. Folyamatosan zajló tevékenységeinkhez tartozik a Creighton Módszer oktatása, a papság érzékenyítése az életvédelem témájában, illetve az országos életvédő munkacsoporttal való együttműködés.”

A beszélgetésben arra is felhívták a figyelmet, hogy október 8-án Kaposvár ad otthont a második életvédő szakmai napnak, melyre az ország minden pontjáról várják azokat, akik érdeklődnek az életvédelem iránt.

„Nagy álmunk egy országos életvédő referensi hálózat kiépítése, hogy minden egyházmegyében lehessen olyan személy, aki kiemelt figyelmet tud szentelni ennek a tevékenységnek. Az MKPK Családügyi Bizottságának vezetésével szeretnénk összefogni ezeket az embereket, hogy egymás munkáját segíthessük. Ennek egyik gyakorlati megvalósulása lenne egy jógyakorlat-gyűjtemény, melyben az országban működő életvédő tevékenységeket, programokat foglalnánk össze, és tennénk elérhetővé bárki számára, aki szeretne az életvédelemmel foglalkozni. (...) egyházmegyei szinten is tervezzük az önkéntes hálózat kiépítését, ami azt jelenti, hogy ideális esetben plébániánként, de legalább espereskerületenként legyen olyan személy, aki ebben a témában megszólítható. Ezeknek az önkénteseknek legalább féléves gyakorisággal szeretnénk találkozót szervezni, ahol jobban megismerkedhetnek egymással, és a tapasztalataikat is kicserélhetik. Nagyon fontos feladat az ifjúság érzékenyítése az életvédelem iránt, mind iskolai, mind plébánia szinten. Ehhez mi is folyamatosan képezzük magunkat (...), hogy minél színesebb eszköztárral közelíthessük meg a téma feldolgozását. Célunk, hogy egyre többen úgy gondolják, hogy minden élet ajándék!”

A beszélgetés teljes terjedelmében ITT olvasható.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria