„Mindenkinek mindene lettem…” – Boldog Romzsa Tódorra emlékeztek Nyíregyháza-Örökösföldön

Hazai – 2017. november 10., péntek | 9:49

Boldog Romzsa Tódor vértanú püspökre emlékeztek halálának 70. évfordulója alkalmából október 28-án a nyíregyháza-örökösföldi görögkatolikus egyházközségben.

KÉPGALÉRIA –  klikk a képre!

Ruszin, magyar és ukrán görögkatolikusok gyűltek össze, hogy egy szívvel és lélekkel imádkozzanak a Szent Liturgián ószláv és magyar nyelven.

Prédikációjában a Kárpátaljáról érkezett Szűcs Ferenc Pál apostol szavaival idézte fel a boldog püspök életét és munkásságát.

Romzsa Tódor itt, a Kárpát-medencében volt minden görögkatolikusnak a mindene, legyenek akár magyarok, ruszinok, ukránok, szlovákok vagy románok. Mi, akik ma itt élünk, mind az ő munkájának gyümölcsei, az ő gyermekei vagyunk. Tódor püspök élete és vértanúsága példa arra, hogy van jövője a hitünkhöz való ragaszkodásnak. Nekünk ezt a lelkületet kell magukra venni, s folytatni az ő munkásságát: tanúságot tenni a hitünk mellett – mondta prédikációjában a szónok.

Szabó Tamás parókus köszöntőjében elmondta, örül, hogy együtt ünnepelhettek, s szeretné, ha ez rendszeressé válna, vagyis Boldog Romzsa Tódor liturgikus emléknapja a ruszin közösség búcsúja lenne Nyíregyházán.

A Szent Liturgia után a megemlékezés a templomkertben lévő Romzsa Tódor-ikonnál folytatódott imádsággal.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Nyíregyháza-Örökösföldi Görögkatolikus Egyházközség Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria