A fehéroroszországi oblátus atyák a börtönfenyegetés ellenére szolidaritásukról biztosítják Ukrajnát

Kitekintő – 2022. március 6., vasárnap | 22:11

A Szeplőtelen Szűz Missziós Oblátusai Kongregációjának honlapján található a fehéroroszországi oblátus atyák szuperiorja (elöljárója), Andrzej Juchniewicz OMI bejegyzése.

„E sorok írásával azt kockáztatom, hogy fehérorosz bíróság előtt ellenségeskedéssel és gyűlöletkeltéssel vádolnak majd – jegyzi meg Juchniewicz atya –, de szeretném, ha ez a tiltakozás nyilvánosan hangoznék el.”

A bejegyzés dátuma március 2., hamvazószerda. „A nagyböjt kezdetével hamut szórunk a fejünkre; a történelem ezen pontján sok fehérorosz számára ez a gesztus nemcsak jelképes, hanem egy belső állapotot is kifejez: mély szégyenérzetet és nyomasztó érzést. Mert hazánkból, a mi földünkről indulnak az orosz katonai csapások, provokációk és az ukrán nép holokausztja.”

Isten – a történelem Ura – nemcsak közös államhatárral kötött össze bennünket – jegyzi meg az elöljáró –, de sokakat családi, baráti és munkahelyi kapcsolatok kötnek össze Ukrajnával. Jelenleg éppen ezek az emberek élik át a legnagyobb drámát és borzalmakat.

„A magam és a Fehéroroszországban szolgáló Szeplőtelen Szűz Mária Missziós Oblátusai nevében szeretném kifejezni legmélyebb szolidaritásomat és lelki támogatásomat Ukrajnában élő rendtársainknak és az egész ukrán népnek.

Fehéroroszország állampolgáraként szeretném kijelenteni, hogy ellenzem és elítélem ezt az értelmetlen és tragikus háborút, az Orosz Föderáció csapatainak támadását, civilek meggyilkolását és az ukránok javainak megsemmisítését, és

elítélem a fehérorosz hatóságok cselekedeteit, amelyek lehetővé teszik megszálló csapatok országunkban történő állomásoztatását és katonai műveletek végrehajtását országunk területéről.

E sorok írásával azt kockáztatom, hogy fehérorosz bíróság előtt ellenségeskedéssel és gyűlöletkeltéssel vádolnak majd, amiért a jelenlegi fehérorosz büntető törvénykönyv alapján börtönbe kerülhetek.

Szeretném azonban, ha ez a tiltakozás nyilvánosan hangoznék el, jóllehet számolnom kell az engem fenyegető következményekkel.

Az oblátus atyák fehéroroszországi missziójaként úgy döntöttünk, hogy naponta együtt imádkozunk plébániáink tagjaival Oroszország és Fehéroroszország megtéréséért, valamint az ukrajnai háború azonnali befejezéséért. Ma, hamvazószerdán, a sumilini Istenszülő-plébánián 24 órás szentségimádást tartunk erre a szándékra a legméltóságosabb Oltáriszentség előtt.

A Szeplőtelen Szűz, a Béke Királynője esdje ki számunkra a megtérés, a megbocsátás és az egyetértés (kegyelmét)!” – e szavakkal zárja bejegyzését Andrzej Juchniewicz, a Szeplőtelen Szűz Missziós Oblátusai Kongregációjának fehéroroszországi elöljárója.

Szeplőtelen Szűz Missziós Oblátusai (lat. Congregatio Missionariorum Oblatorum BMV Immaculatae, OMI): klerikus szerzetes kongregáció. 1816-ban alapította Szent Charles-Joseph-Eugene Mazenod, hogy népmissziók tartásával, főleg a szegény vidéki nép körében újjáélesszék a forradalom által szétzilált vallási életet. Eredeti nevük: Provence-i Misszionáriusok. 1826-ban nyertek pápai jóváhagyást, ekkor vették föl a ma is használt nevüket. A missziókban középiskolákat, szemináriumokat és egyetemi kollégiumokat tartanak fenn. 2006-ban 1086 házban 4569 tag, köztük 3270 pap élt.

(Forrás: Magyar katolikus lexikon)

Fordította: Hidász Ferenc OFM

Forrás: Credo

Fotó: YouTube kivágás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria