A jövő társadalmáról szólt a pécsi szabadegyetem decemberi alkalma

Hazai – 2018. december 20., csütörtök | 9:51

Decemberben 12-én tartották a Pécsi Egyházmegye által szervezett szabadegyetemi előadás-sorozat félévzáró alkalmát. Az estre Udvardy György megyéspüspök Navracsics Tibort, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős tagját hívta meg vendégelőadónak.

Az év végi alkalmon Szent II. János Pál pápa Evangelium vitae (Az élet evangéliuma) című enciklikájának utolsó része került sorra, amely a jövő társadalmáról beszél.

Arról a kultúráról, emberi kapcsolatrendszerről, amely az emberhez méltó és az embernek megfelelő, szeretném hangsúlyozni, hogy ez a jövő, amit az Isten az embernek ad, és amiért nekünk fáradoznunk kell, alapvetően egy felelősséget vállaló, önálló gondolkodásra épülő és a szabadságot felelősen megélő embernek a jövője. Ebben persze sok rizikó van. De szükséges, hogy azok az elemek, amelyre nem nagyon szoktunk figyelni, például az ünneplés, a másokkal való törődés, az osztozásnak a gondolata alapja legyen ennek a jövőnek, ennek a társadalomnak, mert egyébként az ember jövőjét lopjuk el, hogyha ezt nem így tesszük. Isten pedig egyértelműen jövőt szán az embernek – emelte ki Udvardy György megyéspüspök.

A problémák terhei, az álmaink megvalósíthatósága és a hozzájuk való viszonyulásunk, kitartásunk meghatározó tud lenni a jövőnkre való tekintettel. A pápa ezért felelős magatartásra hív – hangsúlyozta a főpásztor. – Mindent nem tudok megtenni, ami rajtam múlik, azt viszont meg kell tenni, akár prófétai módon is, így tehát azt gondolom, hogy a jövőről való gondolkodás megkívánja a prófétai gondolkodást.

Navracsics Tibor európai biztos javarészt európai összefüggésben mutatta be a jövő lehetőségeit és problémáit a társadalmunkat meghatározó, múltunkból és jelenünkből fakadó helyzetképből.

Bármennyire közhelyszerűnek vagy mások számára esetleg meghökkentőnek tűnhet – fogalmazott –, de a jövő rajtunk áll. Hogy milyen lesz a jövőnk, a jövőnket fenyegető vagy azt erősítő tendenciák közül melyik lesz az uralkodó, az alapvetően a mi döntéseinken múlik itt, helyben.

Ami egyértelműen megragadható, az nevezhető szétforgácsolódásnak vagy töredezettségnek. Ez az egyén szintjén is megjelenhet, hiszen azt tapasztaljuk, hogy ma már egyre kevésbé a személyiség egészét vesszük alapul vagy figyelembe, ehelyett funkciók mentén határozzuk meg az embereket: nő, férfi, apa, anya, munkavállaló, munkáltató, stb; társadalmi szerepekre bontjuk szét a személyiséget. Szerintem a társadalmi problémák jelentős része ebből adódik – abból, hogy nem a személyiség lényeges részére figyelünk. Az oktatás területén legalábbis egyértelműen az látszik, hogy a személyiségfejlesztés helyére egyfajta technikai fejlesztés került – mutatott rá Navracsics Tibor.

Ugyanakkor egy nagyobb egység felé való törekvés zajlik – folytatta. – Miközben a széttöredezettség jellemző, aközben vannak olyan tendenciák, amelyek arra utalnak, hogy nagyobb és erősebb közösségeket tudunk létrehozni, ha valóban hiszünk a közösségekben. Akárcsak a politikában, a kereszténydemokráciában a perszonalizmus és a közösségelvűség egyszerre jelenik meg és nem egymással ellentétben áll, hanem kiegészíti egymást – fogalmazott az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős tagja.

Az előadások hanganyaga meghallgatható ITT.

A szabadegyetemi előadás-sorozat 2019-ben is folytatódik.

A tavaszi félév során az erényekről hallhatnak majd az érdeklődők. Az első négy alkalom előadásai a sarkalatos erények: az okosság, az igazságosság, a lelki erősség és a mértékletesség kérdéskörét tárgyalják, májusban pedig az isteni erények kerülnek középpontba.

A következő félév első előadása január 9-én 18 órakor kezdődik a pécsi Magtár Látogatóközpontban.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria