A pápa Mianmarba és Bangladesbe utazik

Ferenc pápa – 2017. augusztus 29., kedd | 14:36

A Szentatya november 27. és december 2. között látogat el a két ázsiai országba.

A két ország államfőinek és püspökeinek meghívását elfogadva Ferenc pápa idén Mianmarban és Bangladesben is látogatást tesz. Az apostoli útra Mianmarban november 27. és 30. között kerül sor, amelynek állomásai Rangun és Nepjida városok lesznek. Ezt követően a Szentatya Dakkába, Banglades fővárosába utazik, ahol a látogatás november 30. és december 2. között tart majd. Az út programját később teszik közzé – jelentette be a hírt Greg Burke, a Vatikáni Sajtóközpont igazgatója augusztus 28-án.

A mianmari látogatás logója szív alakú, amely arra utal, hogy a szeretet közös érték a keresztények és a buddhisták számára. A szívet formázó színek egyik oldalon a sárga, zöld, piros, a mianmari zászló, a másik oldalon a sárga és a fehér, vagyis a vatikáni zászló színei. A szívben Ferenc pápa egy fehér galambbal látható, mellette az ázsiai ország körvonala a szivárvány színeivel, amelyek a számos nyelvet, dialektust és kultúrát képviselő etnikai csoportok jelenlétét tükrözik. Az országban nyolc nagyobb törzs és 135 etnikai csoport él. Az apostoli látogatás mottója – „Szeretet és béke” – a szív felett olvasható.

Mianmar (korábban Burma) 1948-ban vált függetlenné az Egyesült Királyságtól. Lakossága 51 millió, ennek 89 százaléka buddhista, 4 százaléka keresztény, 4 százaléka muszlim.

Idén május 4-én a pápa magánlátogatáson fogadta a Vatikánban Aung Szan Szu Kji asszonyt, Nobel-békedíjas politikust, aki államtanácsosként Mianmar kormányfője. Ezt követően jelentették be, hogy közös megegyezés alapján diplomáciai kapcsolatokat létesít  a Szentszék és a Mianmari Államszövetség Köztársasága.

* * *

A bangladesi pápai látogatás logója egy galambot formáz a Vatikán és az ázsiai ország (vörös, zöld, sárga) zászlóinak színeivel. A feliratok kék színe a békét, valamint a bangladesi folyók tiszta vizét jelképezi. A galambalakzaton belül egy lótuszvirág, és azon egy kereszt látható. A lótuszvirág Banglades nemzeti jelképe; a kereszt Krisztus jelenlétét és Istennek az emberiség iránti szeretetét szimbolizálja. A madár és a virág egyben a „Földanya”, közös otthonunk jelképe is. Az út mottója „Harmónia és béke” – ugyanis a pápai út ennek elmozdítását szolgálja a különböző etnikumú és vallású emberek között, akik az Indiával és Mianmarral határos országban élnek.

Banglades 1971-ben hirdette ki függetlenségét Pakisztántól. A Föld egyik legsűrűbben lakott országa. A Szentszék az elsők között ismerte el önálló államként. A lakosság száma közel 170 millió, 88 százaléka muszlim, nagyrészt szunnita, 9 százaléka hindu, egy százaléka keresztény, nagy részben katolikus, és egy százaléka buddhista. Az iszlám államvallás.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír