A Pápai Életvédő Akadémia közgyűlésének résztvevőit fogadta a Szentatya

Ferenc pápa – 2017. október 6., péntek | 15:58

Ferenc pápa október 5-én a vatikáni szinódusi aulában fogadta a Pápai Életvédő Akadémia közgyűlésének résztvevőit. Az idei ülés témája: „Elkísérni az életet. Új felelősség a technológia korában”.

Az idei ülés témája nagyon időszerű kérdés, olyan kihívások elé állít bennünket, amelyek korábban elképzelhetetlenek lettek volna, ugyanakkor ma nagyon sürgős szembenéznünk velük. Ferenc pápa beszédében világos útmutatást adott arra vonatkozóan, hogy miként szálljunk szembe a megszállottan az ember szuverenitására összpontosító kultúrával.

A teremtés és a megváltás teológiája, amely képes a szeretet szavaiban és gesztusaiban megjelenni minden élet és az egész lét számára, ma jobban, mint valaha, el kell hogy kísérje az Egyház útját a világban. A Laudato si’ kezdetű enciklika annak a szemléletnek a megjelenése, amely ismét az Isten és az ember ilyen jellegű tekintetével néz a világra, kezdve a kinyilatkoztatás nagy elbeszélésétől, amelyet a Teremtés könyvének első fejezeteiben olvashatunk.

Ez az új olvasat segít értékelni Isten szeretetgesztusának mélységét, aki a férfi és a nő szövetségére bízza a teremtett világot és a történelmet. Ezt a szövetséget a személyes és termékeny szeretet egysége pecsételi meg, amely kijelöli az élet átadásának útját a házasságon és a családon keresztül. A férfi és a nő szövetsége által a házastársak arra kaptak meghívást, hogy saját kezükbe vegyék az egész társadalom irányítását. A férfi és a nő nemcsak arra hivatott, hogy beszéljenek a szeretetről, hanem arra, hogy szeretettel beszéljenek egymással arról, mit kell tenniük azért, hogy az emberi együttélés megvalósuljon Isten szeretetének fényében minden teremtmény számára.

„Kulturális forradalomról” van tehát szó, amelyben az Egyháznak is meg kell tennie a maga részét, pótolva és őszintén elismerve a késlekedést és a hiányosságokat. Az alárendeltség formáitól, amelyek meghatározták a nők múltját, véglegesen meg kell szabadulni – hangsúlyozta a pápa. Új kezdetet írni tehát annyit jelent, hogy az identitás és a másság új kultúrájából indulunk ki.

A szexuális különbség biológiai és pszichikai manipulációja, amelyet az orvosbiológiai eljárások szabad emberi választási lehetőségként tüntetnek fel – míg egyáltalán nem az! –, azt a veszélyt hordozza, hogy tönkretesszük azt az energiaforrást, amely a férfi és a nő szövetségét táplálja, illetve kreatívvá és termékennyé teszi.

Az élet tiszteletben tartása és gondozása annak minden szakaszában, ugyanúgy, mint a tanúságtétel a hitről Isten irgalmasságán keresztül a pápa számára védőgátat jelentenek az emberiség „elaltatásával” és lealacsonyításával szemben. A Szentatya ebben az általános keretben helyezi tehát el a megújult Pápai Életvédő Akadémia küldetését. Ez nehéz feladat, de ha helyet ad a nyitott és termékeny párbeszédnek, akkor lehetővé válik a közjó elérése.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria