A Sajót is megszentelték vízkeresztkor

Hazai – 2017. január 8., vasárnap | 13:01

Orosz Atanáz megyéspüspök vízkereszt ünnepén a Sajópetriben tartott ünnepi Szent Liturgia után a Sajó vizét szentelte meg.

Január hatodika az egyik legnagyobb ünnep egyházunkban, lényegét az ünnep tropárjának (főénekének) sorai teljes egészében megmagyarázzák: „A Jordánban való kereszteltetésedkor, Urunk, kijelentetett nekünk a Szentháromság imádtatása.”

Krisztus keresztségének emlékére a katolikus egyház vizet szentel a templomokban, a folyók és a patakok partján is. Idén a Miskolci Egyházmegye főpásztora a Sajó folyót szentelte meg január 6-án délelőtt. A Szent Liturgia után körmenetben vonult a parókia közössége a folyó partjára. Sok évtized után ismét a folyó mellett végezték el a nagy vízszentelés szertartását Sajópetriben. A megszentelt vizekből merítve a hívek otthonaikat is megszentelik.

Metropóliaszerte több helyszínen szentelték meg az élő vizeket, Kocsis Fülöp metropolita Budapesten a Duna vizét – és Szolnoknál  még január 5-én a Tiszát –, Szocska Ábel apostoli kormányzó Tímáron a Tiszát szentelte meg. A Miskolci Egyházmegye több parókiáján is felelevenítették egyházunk ősi előírását – többek között – Edelényben a Bódva patak szentelésével.


Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria