A teremtett világ és az ember jövője – A pécsi szabadegyetem utolsó előtti tavaszi előadása

Hazai – 2018. május 8., kedd | 10:41

A Pécsi Egyházmegye szabadegyetemi előadás-sorozatában április 25-én Zlinszky János biológus, Fóris Ferenc kertészmérnök és Udvardy György megyéspüspök tartott előadást a Magtár Látogatóközpontban.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A társadalmi és a környezeti felelősség kapcsán Zlinszky János biológus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Környezetjogi Tanszékének oktatója a pápai tanításokat idézte. „XVI. Benedek 2009-es Caritas in veritate kezdetű enciklikája kimondja: az Egyház felelős a teremtésért, és ezt a felelősséget nyilvánosan is érvényre kell juttatnia. Ha pedig ezt teszi, nemcsak a földet, a vizet, a levegőt kell védelmeznie, hanem az embert is saját önpusztítása ellen.”

Fóris Ferenc kertészmérnök, marketingszakmérnök az egyéni felelősség kérdését részletezte. Rámutatott: „Az egyéni javakért folytatott küzdelem a közös tulajdon megcsonkításával jár.”

Udvardy György megyéspüspök a krisztusi tanítás alapján az ember óvó viselkedésére figyelmeztetett. „Tíz éve adta ki a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia azt a körlevelet, amelyben szerepel, hogy a teremtett világ jövője az ember jövője. A védelemhez, a változáshoz az ember cselekedete kell, megtérésre és radikalitásra van szükség.”

Zlinszky János, Fóris Ferenc és Udvardy György előadása meghallgatható a Pécsi Egyházmegye honlapján keresztül.

Május 16-án ér véget a szabadegyetem tavaszi szemesztere. Az előadás-sorozat félévzáró alkalmán Udvardy György megyéspüspök mellett Hortobágyi Cirill OSB pannonhalmi főapát és Dohóczki Péter, a Pécsi Egyházmegye gazdasági vezetője tart előadást a felelősség és gazdálkodás témakörében.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Hanganyag: Visontai László

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria