A vatikáni hírszerzés és elhárítás rendszerébe is betekinthettünk a Kutatók Éjszakáján

Hazai – 2017. október 1., vasárnap | 17:02

A Vatikánnak, csakúgy, mint minden államnak, szüksége van arra, hogy elegendő információhoz jusson, mind lelkipásztori, mind biztonságpolitikai szempontból – hangsúlyozta Ujházi Lóránd, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa szeptember 29-én, a Kutatók Éjszakáján.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az előadást a Kutatók Éjszakája tudományos-ismeretterjesztő programsorozat keretében rendezték meg a Nemzeti Közszolgálai Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán. 

„A Katolikus Egyház számára elengedhetetlen, hogy birtokában legyen azoknak az információknak, amelyek evangelizációs feladatainak eredményes ellátásához szükségesek. Ezek az információk leginkább hitéleti jellegűek. Ugyanakkor az Apostoli Szentszék és a Vatikán a nemzetközi jog szuverén alanya. A Vatikán területileg is körülhatárolható entitás, amelynek biztonsági fenyegetettségekkel is szembe kell néznie. Az Apostoli Szentszék pedig az államokhoz hasonló közigazgatási rendszerrel és diplomáciai testülettel bír, állami érdekei érvényesítéséhez hírigénnyel rendelkezik.

Amíg a városállam hírigénye alapvetően az operatív, a mindennapi védelem szempontjából, addig a Szentszék hírigénye a külpolitikai, stratégiai és hitéleti tevékenység oldaláról fontos. A nemzetbiztonság tudomány szempontjából a vatikáni hírszerzés és elhárítás bemutatása nem egyszerű. Más államokhoz képest ugyanis a Szentszék nem rendelkezik kifejezetten az elhárításra és a hírszerzésre létrehozott szervezeti egységekkel. Meglévő szervezetein keresztül kell a releváns információkat megszerezni, elemezni, értékelni és a döntéshozók, legfőképpen a pápa elé tárni.

A struktúra bemutatásánál egyrészt nem szabad a Katolikus Egyház ilyen jellegű tevékenységét túlértékelni, másrészt ügyelni kell, hogy az Apostoli Szentszék tevékenységét ne korlátozzuk csak jámborsági gyakorlatokra. Az előadásban igyekszem kiegyensúlyozottan bemutatni a vatikáni hírszerző és elhárító mechanizmus fellelhető elemeit, nem feledve, hogy sok esetben csak feltételezhető, hogy az adott szervezeti egység tevékenysége valóban kiterjed a hírszerzési és elhárítási feladatokra” – mondta el előadásában Ujházi Lóránd.

Ujházi Lóránd amellett, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa, Rákoskeresztúr plébánia kormányzója is; egyházjogból Rómában, hadtudományból pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen doktorált. Régóta kutatja az állam elhárító mechanizmusainak működését, különösen a vallási szélsőségekre való reakciókat vizsgálja. 

„A »jó állam« feladata, hogy megteremtse a szabad vallásgyakorlás kereteit, ugyanakkor figyelnie kell az erőszakos vallási szélsőségek felderítésére és elhárítására – fejtette ki Ujházi Lóránd. – Az államnak érdeke is, hogy az egyházak rendezett keretek között működjenek.”

Fotó: Lambert Attila

Benke Zsuzsa/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria