Ablakokat és ikonparkot áldottak meg a nyírpazonyi templombúcsún

Hazai – 2018. október 17., szerda | 16:09

A Nyírpazonyi Görögkatolikus Egyházközség templombúcsúját szeptember 30-án ünnepelték. A Szent Liturgia keretében megáldották az új ablakokat és a templom körüli ikonparkot.

Terdik Mihály nyírbogáti parókust, aki négy évet Nyírpazonyban szolgált, huszonöt éve szentelték pappá – ebből az alkalomból a szeptember 30-i templombúcsún ő mondta az ünnepi beszédet.

A szertartást követően megáldották az újonnan elkészített ablakokat, valamint az ikonparkot: a templom körül terméskövekbe ágyazva jeles egyházi ünnepek és a tízparancsolat ábrázolása látható.

A szertartás utolsó mozzanataként tartott körmenet és miroválás után sem ért véget az együttlét és ünneplés, hiszen mindenkit agapéra hívott a házigazda, Grunda János parókus a templom udvarán felállított sátorban.

A kicsik számára több szabadtéri programmal folytatódott a színes ünnep; ugrálóvár, arcfestés, népi játékok és gyöngyfűzés várták a legkisebbeket.

Több parókus is részt vett az ünnepségen: többek között Papp Tibor főhelynök, Obbágy László kerületi esperes, Végsheő Tamás, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola rektora, nyírszőlősi parókus; Mosolygó Marcell orosi parókus, Mosolygó Béla tiszteletbeli kancellár, Soltész János teológiai tanár, Molnár Zoltán nyíregyházi belvárosi parókus, Szabó Tamás örökösföldi parókus, pasztorális helynök; Ősz Tibor, Jósaváros új parókusa, valamint Soltész Mihály, Szabó Sándor, Tálas Mihály és Verdes Miklós nyugdíjas atya, illetve Szováti Tamás orosi római katolikus plébános.

Forrás: Huszár Kinga/Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Cserés Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria