Add tovább Isten szeretetét! – Nevelőcsaládok találkoztak Tolcsván

Hazai – 2018. október 21., vasárnap | 17:21

A családok éve alkalmából a görögkatolikus egyház fenntartásában működő Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény a nevelőcsaládok találkozóját rendezte meg október 17-én a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tolcsván. A rendezvényen az áldozatos nevelőszülői tevékenységért miniszteri elismeréseket adtak át.

A tolcsvai Mikrotérségi Integrált Szolgáltató Központban rendezvényen jelen volt többek között Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök; Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára; Radomszki Lászlóné, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kirendeltségének Igazgatója; Lónárt Csaba Attila, a Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény igazgatója, Csoma Ernő Tolcsva község polgármestere és Tyukodi Attila, a fenntartó képviselője. A megjelenteket Bényi Józsefné, a Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény szakmai vezetője köszöntötte.

A rendezvény gyerekműsorral kezdődött: először Cziper Gábor Bence tárogatójátékában gyönyörködhettek a vendégek, majd a hollóházi Csipet-csapat produkciója következett. A csapat 2013-ban alakult Hegedűsné Lovas Adrienn hollóházi polgármester kezdeményezésére. A jelenleg fellépő 24 gyermek közül 15 él nevelőszülői családban.

Orosz Atanáz köszöntő beszédében idézte az előző püspöki szinódusnak azt az elvét is, hogy nevelésbe vételkor vagy örökbefogadáskor mindenekelőtt a gyermekek érdekét kell előtérbe helyezni. Elmondta, hogy a legfontosabb üzenet az, amit a hollóházi gyermekek is énekeltek: „Add tovább Isten szeretetét!” Ez mindannyiunk hivatása, ez életünk legfontosabb programja.

Fülöp Attila államtitkár elmondta, hogy mivel a kormány is fontosnak tartja a nevelőszülői hálózat megerősítését és a nevelőszülői munka társadalmi megbecsülését, országos nevelőszülői kampány indul október 27-én, melynek első állomása Debrecenben lesz. A nevelőszülők mindennap szembesülnek nehéz élethelyzetekkel, ugyanakkor biztos hátteret nyújtanak olyan gyerekeknek, akiknek a szülei pillanatnyilag kilátástalan élethelyzetbe kerültek, így átmenetileg nem tudnak gondoskodni saját gyermekeikről. Lehetőséget adnak arra is, hogy ha a család helyzete rendeződik, a gyermekek visszakerülhessenek vér szerinti szüleikhez. Megadják egy gyermek életében azt a szeretetet, amire mindannyiunknak szüksége van. Mindennapi hősök, akik munkájukkal mások életét segítik, ezzel nemzetépítő munkát is végeznek.

Az ünnepségen adták át a miniszteri elismerő oklevelet. Három nevelőszülő részesült az elismerésben áldozatos nevelőszülői tevékenységéért.

Csizmár Jánosné harminckét év alatt tizenkét gyermek gondozását-nevelését látta el. Nevelőszülői tevékenységét a gyerekek iránt érzett feltétel nélküli, őszinte szeretete jellemzi mind a mai napig. Felnőtt gondozottjai rendszeresen tartják vele a kapcsolatot, hazajárnak hozzá.

Gyömbér Józsefnét tizenhét év alatt huszonöt gyermek mondhatta, mondhatja nevelőszülőjének, szülőjének. Fontos számára, hogy a világra nyitott, érdeklődő gyermekeket neveljen, akik felnőttként megállják helyüket a mindennapokban. Az évek során a férjével négy gyermeket gondozott vissza vér szerinti családjukba, egy gyermek örökbefogadását segítették elő, egy gyermeket saját lányuk és egy gyermeket pedig ők maguk fogadtak örökbe.

Szilágyi József nevelőszülői munkájának huszonkilenc éve alatt huszonhárom gyereket nevelt, jelenleg öt nevelkedik családjában. Amikor az első hét gyermeket befogadták, azok nevelését elsősorban felesége végezte, hiszen ő maga még szervizelő szerelőként járta az országot. Majd négy év elmúltával ő is úgy döntött, hogy minden idejét a gyermekeknek szenteli. Nevelőszülői pályafutása során a gyermekek sokoldalú, harmonikus személyiségfejlődéséért dolgozott, miközben sohasem feledkezett meg arról, hogy a gyermekeket különleges védelem illeti meg. Nevelőszülői hitvallása középpontjában a szereteten alapuló feltétel nélküli elfogadás áll.

A találkozón 25 nevelőszülő vehetett át emlékplakettet eddigi példamutató nevelőszülői tevékenységéért.

Forrás: Zuti Marianna/Miskolci Egyházmegye

Fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria