Ajándék és feladat – Átadták a szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont épületét

Külhoni – 2022. március 24., csütörtök | 18:20

Március 23-án a Jövőért Alapítvány kuratóriuma ünnepélyes keretek között átadta a magyar kormány által finanszírozott iskolaépületet a szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpontnak, amelyet 2015. szeptember 1-jei hatállyal hozott létre a fenntartó, a Kassai Főegyházmegye, és amelynek eddig nem volt saját otthona.

Az ünnepség szalagvágással vette kezdetét. Az ünnepi beszédek sorát Potápi Árpád János, a magyarországi nemzetpolitikáért felelős államtitkár kezdte, majd Bartók Csaba, a Jövőért Alapítvány elnöke, valamint Nagy István iskolaigazgató folytatta.

Az ünnepségen az iskola növendékei énekeltek.

Ezt követően a történelmi egyházak képviselői kértek áldást az új épületre és az iskolaközpont közösségére. Először Géresi Róbert, a szlovákiai református keresztyén egyház püspöke hirdetett igét, majd Vakles Attila szesztai görögkatolikus parókus mondott áldó imát.

Gábor Bertalan esperes-plébános, az intézmény lelkivezetője az ünnepségen így emlékeztetett: „Nekünk jutott az a nagy kegyelem, hogy 2015-ben városunkban és a szűkebb pátriában, a keleti végeken megnyithattuk az egyetlen magyar nyelvű katolikus egyházi iskolát. Ma végre elérkezett az a nap, amikor Isten áldását kérve – lelki, szellemi és kétkezi munkánkra – ünnepélyesen átvehetjük fészkünket. Ajándék és feladat. Egyik sem kicsi. Az iskolaalapítás körülményeit mindnyájan jól ismerjük. Ismételten megköszönöm, hogy megértettük az idők jelét. A névsor hosszú, Isten a tudója. Ő tudja, hogy ki milyen mértékben, milyen szándékkal és milyen elvárással állt hitünk, anyanyelvünk, kultúránk megmentése mellé. Isten a tudója és jutalmazója. Ő senkinek sem marad adósa, sem a jóért, sem a tudatos rosszért. Bízzunk továbbra is irgalmában és megbocsátó emberszeretetében. Hála Istennek – ma egy köztes célt elértünk. De nincs megállás, az úton tovább kell mennünk, kitartóan, Istenbe és egymásba kapaszkodva.”

84 évvel ezelőtt, 1938 őszén meglátogatta Szepsi városát és római katolikus templomát Salkaházi Sára szociális testvér, aki Budapestről Kassára tartva egy éjszakát a plébánián töltött. Ma egy „újabb hellyel kínálták”. Az iskolaközpont őrizni kívánja hitvallását, szociális érzékenységét, népéhez való ragaszkodását, sorsközösségét a szenvedőkkel és bajbajutottakkal.

Római katolikus részről az iskola megáldását – Pásztor Zoltán püspöki helynök hirtelen betegsége miatt – a helybéli esperes-plébános végezte. A szertartás alatt a Vox Columbellae vegyeskar az Óh, én édes jó Istenem… kezdetű ének helyi változatát énekelte.

Az ünnepségről szóló bővebb beszámoló ITT olvasható.

Forrás és fotó: Szepsi Római Katolikus Esperesség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria