Angyalok oltalmában állunk – Pápai szentmisén vettek részt a vatikáni csendőrség tagjai

Ferenc pápa – 2021. október 5., kedd | 17:50

Október 2-án, szombaton, a szent őrzőangyalok liturgikus emléknapján a Vatikáni Kertek Lourdes-i barlangjánál szabadtéri szentmisét mutatott be Ferenc pápa a Vatikánvárosi Csendőrség testülete részvételével, amelyet szolgálatukért ajánlott fel.

Ferenc pápa szentbeszéde kezdetén az ember eredeti, paradicsomi állapota elvesztésének az okára kérdezett rá. A Biblia szavával válaszolva a kérdésre: a teremtés eredeti harmóniájának, a szép emberi egyensúlyának a megromlását az ördög művelte, és okozott ezáltal megannyi ellenségeskedést közöttünk. Az ördög küldetése abban áll, hogy szétrombolja azt a szépséget, amit Isten számunkra teremtett. Ezért veszítjük el mi emberek a békét, a harmóniát, és ez az oka a háborúknak is. Ez nem egy elavult igazság – szögezte le a pápa, hanem egyszerűen az igazság, amely nem „modern” vagy „elavult”. Az ördög mindezt irigységből tette. Maga a Szentírás tanítja, hogy az ördöggel belépett ebbe a világba az irigység, ami szétrombol, szembeállít minket egymással. De éppen ezért jött el Jézus, hogy felajánlva az életét, megoldja ezt a problémát – a kereszten az ördög felett aratott győzelmével.

A Szentírás azt tanítja nekünk, hogy az Úr angyalokat rendel mellénk, akik kísérnek utunkon és védelmeznek minket az ördög „politikájával” szemben. Az angyalok vezére Szent Mihály, aki a Jelenések könyvének tanítása szerint megvívja vele az utolsó csatát és véglegesen megbuktatja. Ezért áldjuk az angyalokat és Szent Mihályt, mert megtanítanak bennünket küzdeni a gonosz cselvetései ellen.

Mindannyiunknak van egy angyala, aki elkísér az életünk útjain. Az ördöggel való küzdelmet minden nap meg kell vívni, egészen a világ végéig, amikor majd Isten végleges győzelmet arat.

Küzdeni kell a családban, a munkahelyen is. Kérjük hozzá Szent Mihály arkangyal támogatását, és a szív egyszerűségében adjunk hálát érte az Istennek – zárta szentbeszédét Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria