Áradások a pakisztáni metropoliszban – Az Egyháztól érkezett segítség Karacsiba

Kitekintő – 2022. augusztus 2., kedd | 13:47

Katasztrófával fenyegető mennyiségű csapadék zúdult le júliusban Karacsi városában, amely Pakisztán déli részén, az Arab-tenger partvidékén fekszik. A metropolisz egyben az ország legnépesebb városa, gazdasági, pénzügyi és ipari központja. A helyi egyház segítségnyújtásáról a Fides hírügynökség számolt be.

„A karacsi Caritas és a plébániák önkéntesei cselekedtek a hosszan tartó júliusi monszunesők után. Karacsiban rekordmennyiségű csapadék hullott, amely elérte a 233 millimétert, áradással sújtva a város nagy részét. Egy ilyen sűrűn lakott területen ez katasztrófát jelent a lakosság számára. A város vezetése elmulasztotta tisztítani a csatornákat, ami súlyosbította a helyzetet. A lakosság rettenetes körülmények között él jelenleg” – számolt be a Fides hírügynökségnek Mansha Noor, a helyi Caritas ügyvezető titkára a dél-pakisztáni metropoliszt sújtó nehézségekről.

Hozzátette: „Ebben a hónapban a súlyos esőzés és városi árvizek okozta vészhelyzetben Karacsi katolikus közössége mentőakciókat indított és támogatott. A karacsi főegyházmegye támogatást nyújt a legnehezebb helyzetben élő családoknak a város környéki településeken is. Benny Mario Travas érsek vezetésével aktívan tudjuk követni a rászorulók szükségleteit egy speciális telefonvonal segítségével, emellett a WhatsApp-alkalmazás révén is létrehoztunk egy segélyvonalként funkcionáló csetet.”

Az akadozó élelmiszer-ellátás miatt a karacsi Caritas vészhelyzeti csoportja július 5. óta főtt rizst és ivóvizet oszt a lakosságnak, emellett 35 kilogrammos élelmiszercsomagokat, amelyekben liszt, rizs, cukor, tea, lencse, fűszerek, tej és olaj van.

Mansha Noor elmondta: „Amellett, hogy több mint ötszáz családnak biztosítottunk élelmet, higiénés csomagokat, táplálkozáskiegészítőket, háromszáz sátrat is kiosztottunk azoknak a családoknak, melyek elvesztették otthonukat a környező régióban, mely vidékek a Szent Mihály-, a Szent Fülöp- és a Szent Júdás-egyházközségekhez, vagyis a karacsi érsekséghez tartoznak.

Ezek a segélyek az akut igények kielégítésére szolgálnak, amelyeket helyzetértékelő csoportunk mért fel a karacsi áradásokkal sújtott területeken tett első látogatásunkkor. A segítség nagy vigasztalást jelentett a rászoruló keresztény és muszlim családoknak.

A pakisztáni Caritas anyagi támogatása tette lehetővé, hogy folytassuk küldetésünket, és továbbra is a szegények és szükséget szenvedők mellett állhassunk ezekben a nehéz időkben.”

*

A július 4-én kezdődő súlyos esőzés Karacsiban és a dél-pakisztáni Szindh tartomány más városaiban jelentős árvizeket okozott. A tartomány meteorológiai szolgálata további esőzést jósolt július végétől. A szakértők szerint az egy hónapnyi esőzés próbára teszi a Hub folyóra épült gátat, ezért súlyos és hirtelen árvizek várhatók a régióban.

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás és fotó: Fides.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria