Boldog Bogdánffy Szilárdra emlékeztek Nagyváradon

Külhoni – 2018. február 23., péntek | 14:00

Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspök születésének 107. évfordulóján, február 21-én a székeskáptalan tagjai a jelen lévő papokkal és hívekkel közösen esti dicséretet végeztek a nagyváradi székesegyházban.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Kovács F. Zsolt püspökségi irodaigazgató elmondta: történelmi pillanat volt a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye életében, amikor 2010. október 30-án ötven püspök, több mint kétszáz pap és hívek ezreinek jelenlétében Angelo Amato bíboros, a Szentek Ügyei Kongregációjának prefektusa boldoggá avatta az 1953. október 2-án, 42 évesen mártírhalált halt Bogdánffy Szilárdot, az 1949. február 14-én titokban püspökké szentelt nagyváradi paptanárt, teológust.

A február 21-én tartott ünnepi megemlékezésen a nagyváradi egyházmegye vértanú püspökének közbenjárását kérték, és együtt imádkoztak szentté avatásáért. A vesperás keretében Böcskei László megyéspüspök Martin Roos temesvári megyéspüspök és Virgil Bercea nagyváradi görögkatolikus püspök jelenlétében megáldotta a Boldog Bogdánffy Szilárd-mellékoltárt, amely a katedrális jobb oldalhajójában, a szentély felőli második, Szent István-mellékoltárán kapott helyet. Egy 80 x 60 centiméteres medalionképet helyeztek el – készítője Péli Mandula nagyváradi születésű, magyarországi, Barcsay-díjas grafikus és festőművész, aki Bogdánffy Szilárd megdicsőülő mártírságát emelte ki az ismerős vonásokon; alanyát egyszerű papi öltözetben festette meg.

Prédikációjában Böcskei László megyéspüspök kiemelte: Bogdánffy Szilárd úgy haladt küldetése útján, hogy ezáltal nem csupán a világ szemében lett naggyá, hanem – ami ennél sokkal fontosabb – értékessé vált Isten számára is, akire földi pályafutásának minden szakaszában tekintett.

A hit szolgálatában nevet viselő egyházmegyei érdemérmet is átadták, amelyet az erre kinevezett bizottság idén özvegy Balog Józsefné Katalin kárásztelki hívőnek ítélte oda. A jelölt az egyházmegye főpásztorától vette át az érdemérem ezüst változatát a vesperás végén.

Forrás és fotó: Várad.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria