Boldog lelkek – válogatás Molnár-C. Pál szakrális művészetéből

Kultúra – 2008. december 13., szombat | 10:35

December 12-én Budapesten a Molnár-C. Pál műterem-múzeumban mutatták be a Molnár-C. Pál szakrális művészetéből válogatást adó Boldog lelkek című kötetet. Az igényes kiállítású könyv aktualitása, hogy 2009-ben lesz a korszakos jelentőségű magyar festőművész, grafikus születésének 115. évfordulója.

A könyvbemutató elején Csillag Péter, a szerző munkatársa, a művész unokája mondott rövid bevezetőt. Ezután Csillag Éva, a kötet szerzője beszélt a mű létrejöttéről. Elmondta: egészen váratlanul adódott lehetőség ennek a 11 éve tervezett könyvnek a kiadására, amelynek előkészületei messzire nyúlnak vissza. Különösen fontosnak tartja, hogy a kötet a Biblia évében jelenhetett meg, hiszen az album képeinek jelentős része bibliai ihletésű, s a képek mellett egy-egy szentírási idézet is található.

Csillag Éva Molnár-C. Pál munkásságát méltatta és kiemelte, hogy ő az a magyar festő, aki a legtöbb Madonnát festette.

A művész egy alkalommal így foglalta össze ars poeticáját: „Én a szépet szeretem, ezért élek, ez a rendeltetésem". „Az igazi művészet a vallás megnyilvánulásának egyik formája." Egyházművészeti elhivatottságáról pedig így nyilatkozott: „A művészet sajátos igehirdetés. A jó művészet mindig áhítatot kelt, s a jó egyházművészet kifejezetten. Ilyen értelemben igazán elmondhatom, hogy segítek pap testvéreimnek."

*

A mély hittel festő – ahogyan magát nevezte – „boldog művész” istenes műveiből készült album szerzője Csillag Éva, szerkesztője Mezey Károly. A fotókat Czimbal Gyula készítette, megörökítve az ország számos templomában található Molnár-C. Pál műveket. A képek mellett a művész eddig még kiadatlan önéletrajzi írásaiból is szerepelnek részletek, valamint korabeli fényképek, továbbá a Mesterrel és műveivel kapcsolatos számos idézet kortárs művészektől, művészettörténészektől. A grafika Ujfalussy Béla és Éva munkáját dicséri. A rövid angol összefoglalót is tartalmazó kötet a Kairosz Kiadónál jelent meg.


A Molnár-C. Pálról készült, „Álmok szenvedélye" című filmet a Duna Televízió december 27-én 18.30-kor mutatja be.

Varga János/Magyar Kurír